• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena budućnost telefona: Klasika odlazi u prošlost, sad su hit hidraulični zglob i rotirajući ekran (FOTO, VIDEO)

Autor mondo.rs

Vjerovatno najveće iznenađenje ove, ali i mnogih godina unazad je LG telefon na rotiranje sa hidraulikom, šinama i poboljšanim softverom sa dva ekrana - glavnim i pomoćnim.

 Otkrivena budućnost telefona: Klasika odlazi u prošlost, sad su hit hidraulični zglob i rotirajući ekran (FOTO, VIDEO) Izvor: MONDO / LG

Kompanija LG je na IFA 2020 sajmu u Berlinu predstavila prvi uređaj u okviru projekta Explorer pod nazivom LG WING.

Cilj projekta je da otkrije neistražene mogućnosti pametnih telefona u nastojanju da proširi mobilnu industriju, a LG WING to najbolje oslikava svojim jedinstvenim oblikom, koji korisnicima pruža nova, potpuno drugačija iskustva sa pametnim telefonima.

LG WING je potpuno drugačiji od svih drugih modela pametnih telefona na tržištu. Korisnici u svakom trenutku mogu da mijenjaju režim rada između osnovnog (Basic Mode) i rotirajućeg (Swiwel Mode) gdje se prednja strana telefona okreće pod pravim uglom u smjeru kazaljke na satu. Glavni ekran tad prelazi u pejzažni tj. položen režim rada, kako bi se otkrio drugi ekran od 3,9 inča, koji otključava nove funkcije i mogućnosti za istraživanje, pa tako jedna aplikacija može da se prikazuje na oba ekrana ili dvije aplikacije na svakom ekranu posebno.

Korišćenje striming i video platformi u rotiranom režimu omogućava korisnicima neometan rad na drugom ekranu, dok na glavnom gledaju video zapise. Kompanija LG je sarađivala sa vodećim platformama u video industriji, kako bi potencijal jedinstvene forme LG WING telefona bio maksimalno iskorišćen. Na primjer, ukoliko gledate YouTube ili Tubi na već instaliranom NAVER Whale pregledaču interneta, video će biti prikazan na glavnom, dok će sekcija sa komentarima i pretraživanjem biti prikazana na drugom ekranu.

Zahvaljujući partnerstvu kompanije LG sa striming platformama kao što su Rave i Ficto, vlasnici LG WING modela moći će paralelno da gledaju video zapise na jednom ekranu, a na drugom komuniciraju sa ostalim gledaocima.

Dva ekrana i potpuno drugačiji oblik telefona omogućavaju nove načine korišćenja različitih funkcija i aplikacija uz lakše obavljanje više stvari paralelno. Korisnici mogu da gledaju omiljene filmove na jednom ekranu, dok na drugom pretražuju informacije o glumcima ili četuju sa prijateljima.

Dodatna pogodnost za korisnike jeste i nova Multi App opcije, koja omogućava kreiranje prečica za parove aplikacija, koje se najčešće koriste zajedno. Rotirajući režim rada je koristan i prilikom vožnje, jer se na glavnom ekranu mogu pratiti uputstva i mape, dok se na drugom ekranu obavljaju pozivi, koji bi u normalnim okolnostima zauzeli cijeli ekran.

LG WING video (MobIT)
Izvor: LG Mobile Global

Ekran stvoren za gledanje videa

Nikada nije bilo toliko korisnika pametnih telefona, koji redovno gledaju različite video sadržaje. Zbog toga LG WING uvodi razne funkcije, kako bi doživljaj gledanja bio što bolji. Glavni ekran je P-OLED FullVision od 6,8 inča i razmjere ekrana 20.5:9. Ne samo da drugi ekran proširuje vidljivu površinu uređaja, nego i služi kao oslonac kad je glavni ekran u pejzažnom položaju. Ako se uključi opcija Grip Lock, drugi ekran će prikazivati samo osnovne informacije o trenutnom vremenu i temperaturi, bez mogućnosti aktivacije prilikom slučajnog dodira.

U video aplikacijama, drugi ekran će služiti kao upravljač i prilikom aktivacije pojaviće se ikonica u gornjem desnom uglu preko koje se može pristupiti podešavanjima slike i zvuka bez potrebe pauziranja. Kako bi dodatno eliminisao svaku mogućnost ometanja, kompanija LG je ugradila i prednju, selfi kameru od 32 MPx, koja iskače kako bi se očuvala puna površina ekrana za gledanje, bez prekidanja i usjeka.

LG WING rotirajući ekran video (MobIT)
Izvor: LG Mobile Global

Gimbal kamera, prva takva na telefonu

Svim korisnicima, koji često snimaju i dijele svoje svakodnevne aktivnosti, LG WING predstavlja aparat uz napredne funkcije i tehnologije snimanja, koje omogućava novi oblik telefona. LG WING može da se pohvali sa tri kamere sa zadnje strane – prva od 64 MPx sa Ultra High Resolution OIS Wide, druga od 12 MPx Ultra Wide Big Pixel i trećom 13 MPx Wide. Ako je uređaj u rotirajućem režimu rada, moguće je duplo snimanje sa jednom od tri zadnje kamere i kamerom od 32 MPx spreda, koja može da “iskoči“ po potrebi.

Snimljen materijal može da se sačuva u jednom fajlu ili dva različita sa 1:1 ili 16:9 režimima slike. Pored toga, drugi ekran može da služi kao paleta za dodatno editovanje video zapisa ili fotografije, koja se paralelno prikazuje na glavnom ekranu. Naravno da će LG WING imati i posebne alatke – LG Creator’s Kit, sa mnoštvom naprednih funkcija uključujući Timelapse Control, Voice Bokeh i sve popularniji ASMR Recording.

LG WING ima Gimbal Motion kameru, prvu te vrste na pametnom telefonu, koja drugi ekran lako pretvara u stativ tokom horizontalnog režima rada čime se dobija neophodna stabilnost potrebna za oštrinu snimaka i slika, a sve to uz pomoć samo jedne ruke, što je teško izvodljivo na drugim telefonima.

Funkcije snimanja na LG WING vjerno reprodukuju pravi stativ, kao što su kontrola ugla kamere, držač za manje podrhtavanja i zamućenja, follow mode za bolje snimanje prilikom pokreta, pan follow mode za horizontalne pokrete uz minimalno podrhtavanje gore-dole i first person mode za snimanje dinamičnih pokreta.

Izvor: MONDO / LG

Hidraulika, zglobovi, šine, termoplastični sloj

Čak i sa dva ekrana, LG WING je relativno lagan, jednostavan za držanje i nošenje. Napravljen od tankih, ali izdržljivih materijala, i uz specijalnu tehniku brušenja uređaj je težak svega 260 grama što je približna težina mnogih telefona sa velikim ekranima. Ergonomski dizajn omogućava lako držanje.

Ako vam telefon prilikom pokušaja selfija ispadne, uređaj momentalno reaguje i uvlači nazad kamericu, kako ne bi došlo do oštećenja. Zglobni modul je izveden sa hidrauličnim prigušivačem, koji smanjuje pritisak kad se glavni ekran rotira. Termoplastični polioksimetilen nanosi se na zadnju stranu glavnog ekrana kako bi okretanje bilo ravnomerno uz dodatno sprječavanje ogrebotina na donjem ekranu.

Mehanizam šarki u LG WING modelu je pouzdan čak i nakon 200.000 okretanja.

Osim 5G usluga, LG WING sadrži Qualcomm Snapdragon 765G čipset. Ovo je prva Qualcomm mobilna platforma koja integriše procesor i 5G Modem-RF sistem, što donosi bolje AI performanse, brži 5G i inteligentne mogućnosti više kamera, a ne ide na uštrb dugotrajnosti baterije. Uz sve to, Qualcomm Snapdragon Elite Gaming funkcije omogućavaju trenutni odziv prilikom igranja, filmsku grafiku i neverovatan zvuk.

LG WING stiže u prodaju prvo u Južnu Koreju, a onda i širom Amerike i Evrope.

LG IFA 2020 LG WING video (MobIT)
Izvor: LG Global

LG WING specifikacije:

  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 765G 5G, Snapdragon X52 5G Modem-RF Sistem
  • Glavni ekran: 6.8-inča, 20.5:9, FHD+, P-OLED FullVision (2.460 x 1.080, 395 ppi)
  • Drugi ekran: 3.9-inča, 1.15:1, G-OLED (1.240 x 1.080, 419 ppi)
  • Memorija: 8 GB RAM, 128 ili 256 GB ROM, microSD do 2 TB
  • Kamera: 64 MPx, f/1,8, 78°, 0.8 µm, 13 MPx ultraširoka f/1,9, 117°, 1 µm, 12 MPx ultraširoka f/2,2, 120°, 1.4 µm
  • Selfi kamera: 32 MPx f/1,9, 79.6°, 0.8 µm
  • Baterija: 4,000 mAh, bežično punjenje, Qualcomm Quick Charge 4.0+
  • Operativni sistem: Android 10 (Q OS)
  • Dimenzije i težina: 169.5 x 74.5 x 10.9 milimetara, 260 grama
  • Mreža: 2G, 3G, 4G LTE-A, 5G
  • Veze: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth v5.1, NFC, USB Type-C (USB 3.1 Gen 1)
  • Boje: siva i plava
  • Ostale funkcije: Gimbal Motion kamera, Front Pop-Up kamera, Hexa Motion stabilizacija, AI CAM, Google Lens, Google Assistant, Q Lens, Dual Recording, LG Creator’s Kit, Black Stabilizer, LG 3D Sound Engine, In-Display Fingerprint senzor, IP54 vodootporan, MIL-STD 810G sertifikat, LG Pay…

Kako se vama sviđa LG WING?

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS