• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PC prodaja skočila 50% zahvaljujući radu od kuće

Autor Marko Nešović

Pandemija je uslovila da veliki broj zaposlenih ostane kod kuće, što je uzrokovalo porast tražnje za PC računarima, sa nezabilježeno velikim godišnjim rastom.

 PC prodaja skočila 50% zahvaljujući radu od kuće Izvor: SmartLife / Unsplash / Pejmon Hodaee

Prema najnovijem izvještaju kompanije Canalys, koja se bavi istraživanjem tržišta, PC tržište je nastavilo snažni trend rasta i u prvom kvartalu 2021. godine, kako po prodaji desktop, tako i laptop računara i to sa čak 55% rasta u odnosu na prošlu godinu.

Sa brojkama od 82,7 miliona isporučenih jedinica, ovo je najveći rast još od Q1 2012. godine. Ako se pogleda detaljni izvještaj, vidi se da su najbolje prodavani laptopovi, jer su mnoga mala preduzeća počela oporavak poslovanja nakon udarca usljed pandemije. Na godišnjem nivou, broj isporučenih laptopova se povećao za skoro 80%, stižući do cifara od 67,8 miliona jedinica.

 Desktop rast nije bio tako veliki, posebno nakon ne tako obećavajućih brojki u 2020. Nakon nekoliko loših kvartala, stanje se malo popravlja za desktop računare i desktop radne stanice, sa 5% lošijom prodajom i ukupno 14,8 miliona jedinica, kada se poredi godina za godinom.

Na godišnjem nivou, broj isporučenih laptopova se povećao za skoro 80%

Svih pet najboljih proizvođača PC-jeva imaju dvocifren rast u odnosu na Q1 2020. Lenovo je i dalje broj jedan sa četvrtinom tržišta pod svojom kapom, i 61% godišnjeg rasta, sa 20,4 miliona isporučenih jedinica. HP svoj rast prodaje može da zahvali velikoj isporuci Chromebook računara, sa 19,2 miliona prodatih jedinica i 64% rasta u Q1 2020. Dell je treći sa 12,9 miliona jedinica i 23% godišnjeg rasta. Apple i Acer su na četvrtom i petom mestu sa 6,6 miliona, odnosno 5,7 miliona jedinica. Interesantno je da je godišnji rast koji je ostvario Apple najveći sa 105,2%, dok je drugi najveći upravo pomenuti Acer sa 82,1%.

laptopovi
Izvor: SmartLife / Unsplash / Olena Sergienko

Zajedno, top pet proizvođača obuhvataju 78,5% svih PC isporuka u Q1 2021.

Sa oporavkom tržišta, mala preduzeća se vraćaju u posao, ponovo angažujući radnike. Interesantno je da je rad od kuće i dalje popularan, kao i rad sa udaljenih lokacija, gdje su kafići i dalje popularna destinacija za digitalne nomade. U svakom slučaju PC proizvođači srećno trljaju ruke, jer je ova industrija jedna od malobrojnih koja je dobila veliki vetar u leđa usred pandemije.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS