• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova opcija: Putujte kroz vrijeme na Google Earth platformi

Autor Vesna Kerkez

Google Earth je predstavio novu opciju koja omogućava korisnicima da vrate vrijeme do 37 godina unazad i vide kako se svijet promijenio u posljednjih nekoliko decenija.

Google Earth timelapse video
Izvor: YouTube / Google

Sateliti su u Zemljinu orbitu poslati još sredinom prošlog vijeka, a nedugo zatim su lansirani i oni čiji je primarni cilj bio snimanje Zemlje iz njene orbite. Korišćenjem slika sa ovih i drugih satelita iz posljednjih 37 godinaGoogle Earth omogućava svojim korisnicima da vrate vrijeme unazad i pogledaju kako se Zemlja sa svojim gradovima mijenjala kroz vrijeme.

Svijest o globanom zagrevanju

Sa idejom da se podigne svijest o globalnom zagrijavanju Google ističe povlačenje glečera kao jedan od najimpresivnijih, ali i najstrašnijih snimaka koje ovako možete vidjeti. Tu je i krčenje šuma u Amazonu, kao jedna od najvećih ekoloških katastrofa svijeta, pomijeranje pijeska u Kejp Kodu i isušivanje Aralskog mora u Kazahstanu, primjeri umiranja predjela i promjene pejzaža. Za one koji žele atraktivnije lokacije, sa bitnim promenama, predlažemo ekspanziju Las Vegasa, kao i pravljenje vještačkih ostrva u Dubaiju.

Google ovo navodi kao najveću promjenu Google Earth servisa u posljednje četiri godine i veoma su ponosni na nju. Google Earth koristi tehnologiju kao onu koju koriste Google Mape, ali sa fokusom na geologiju i istraživanje u odnosu na javni transport i navigaciju, koje su ključne kod Mapa.

Browser ili aplikacija

Nove mogućnosti Google Earth su dostupne iz browsera i iz aplikacije na telefonu ili tabletu. U browseru je potrebno da otvorite adresu www.google.com/earth/, pokrenete Google Earth i odaberete opciju Voyager iz menija sa lijeve strane čija ikonica podsjeća na kormilo velikih starih brodova. Pojaviće vam se nekoliko različitih opcija među kojima ćete u drugom redu pronaći "Timelapse in Google Earth". Preko ove opcije možete otići na bilo koju lokaciju pomjeranjem Zemlje dok ne dođee gdje želite ili jednostavnim kucanjem lokacije u pretragu. Sa desne strane ćete dobiti liniju sa godinama koju možete pomjerati lijevo-desno i pratiti promjene kroz godine, odnosno pritisnuti Play da vidite timelapse video promjena u posljednjih 37 godina.

Ako želite, Google je već izdvojio nekoliko impresivnih dijelova Zemlje koji su se drastično mijenjali, poređani u kategorije:

  • Promjene šuma
  • Krhka ljepota
  • Izvori energije
  • Urbana ekspanzija
  • Zagrijavanje planete

Svaka od ovih kategorija nudi nekoliko lokacija koje možete menjati u dnu strane, pa je topla preporuka da ih sve pogledate.

Naravno, ako želite da pogledate svoju lokaciju, odaberite Timelapse in Google Earth, ukucajte grad ili državu u kojoj se nalazite u pretragu među Timelapse opcijama i vratite na godinu koja vam je interesantna. Najdalje možete ići do 1984. godine, pa će oni koji su rođeni prije toga biti pomalo razočarani.

Evo galerije slika kako je Beograd izgledao od 1984. godine do danas.

Impresivna biblioteka slika

Prema navodima matične kompanije, Google Earth koristi 24 miliona različitih satelitskih fotografija, od NASA, EU Copernicus projektai SAD Landsat projekta geološkog istraživanja. Google takođe navodi da ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez podataka koje je ova kompanija dobila od ovih agencija i projekata.

Google u svojim izjavma takođe kaže da je animirani timelapse video u stvari jedan ogroman mozaik, a korisnik bira samo jedan mali dio koji je njemu interesantan. Sve slike od 1984. godine do danas zauzimaju 20 petabajta, odnosno 20 miliona gigabajta podataka. Zajedno, one prave jedan video rezolucije 4,4 terapiksela, što Google naziva ekvivalentom više od pola miliona 4K videa zajedno.

Paradoks

Samo procesiranje ove količine podataka je zahtijevalo preko 2 miliona radnih sati računara među hiljadama mašina koje su u vlasništvu kompanije Google. Ono što je paradoksalno je što svi ti računari korišćeni za ovaj proces zahtevaju masivno hlađenje i trošenje ogromne količine struje, što ima ogroman uticaj na okruženje, sve ono što Google želi da naglasi celim svojim projektom.

Koja lokacija je po vama prošla kroz najzanimljivije promjene? Pišite nam u komentarima.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS