• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najsvjetlija bijela na svijetu: Boja koja će smanjiti zagrijavanje planete

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Poput Vantablack crne boje, naučnici sa Perdju univerziteta su izumili najbjelju bijelu boju na svijetu, čijim korišćenjem bi moglo da se smanji zagrijavanje Zemljine površine.

 Najsvjetlija bijela na svijetu: Boja koja će smanjiti zagrijavanje planete Izvor: SmartLife / Purdue Univerzitet

Bijela boja je popularna za hlađenje, jer reflektuje dio Sunčeve svjetlosti i infracrvene toplote. Slično konceptu najcrnje crne boje na svetu nazvane Vantablack, naučnici sa Perdju univerziteta su izumeli bijelu farbu koja je najbjelja na svijetu.

Na osnovu sprovedenih testova, najbjelja bela farba može da reflektuje nevjerovatnih 98% svjetla i toplote, hladeći površinu na kojoj se nalazi za 4,5 stepena celzijusove skale u odnosu na ambijentalnu temperaturu. Primera radi, korišćenjem ove bele boje na krovovima, mogli bismo da smanjimo oslanjanje na klima uređaje, koji inače prilično zagađuju okolinu. Neki gradovi u svijetu, poput Njujorka su već počeli korišćenje takozvanih "hladnih krovova", farbajući vrhove zgrada u komercijalno dostupne bijele boje koje mogu da reflektuju između 80 i 90% svjetlosti.

Nauka iza ove boje se oslanja na veliku koncentraciju barijum-sulfata, jedinjenja koje se godinama koristi u bojama, kozmetici i na foto-papiru. Specifičnost barijum sulfata je što nisu sve čestice iste veličine, što je presudno za uspješnost, jer upravo Sunčeva svjetlost ima različite boje različite talasne dužine.

Najbjelja bijela farba može da reflektuje nevjerovatnih 98% svjetla i toplote

Istraživači takođe naglašavaju da pored reflektovanja svjetlosti, ova boja neće oštetiti ljudsko oko, jer difuzno reflektuje svjetlost, tako da reflektovana svjetlost nije jaka ni u jednom smjeru. Ona samo izgleda jarko bijelo, malo bjelje od snijega. Prema istraživanjima naučnika, ukoliko se samo 1% Zemlje ofarba ovom bijelom bojom, mogli bismo vrlo uspješno da se borimo sa problemima globalnog zagrijavanja. Pod 1% se misli na nenaseljene dijelove Zemlje koji su prekriveni stijenama, kako uticaj na prirodu i okolinu ne bi bio veliki.

Profesor Ksiulin Rajan sa Perdju univerziteta je izjavio da su ga već kontaktirali iz nekoliko muzeja sa idejom da se jedna pored druge izlože najbjelja bijela i najcrnja crna boja.

Ono što je interesantno sa Vantablack, najcrnjom crnom bojom je činjenica da ona nije dostupna svakome. Naime, ekskluzivna prava na premaz kao umjetnički materijal, koji se sastoji od nano-karbonskih cjevčica, je kupio umjetnik Aniš Kapur. Nedavno je britanski umjetnik Stjuart Sempl kreirao roze pigment, za koji tvrdi da je najroziji rozi pigment na svijetu, i koji je dostupan preko sajta za kupovinu za svakog, osim za Aniša Kapura.

Predstavnik kompanije koja je izumila Vantablack boju - Surry NanoSystems je izjavio da ekskluzivni dogovor sa gospodinom Kapurom ne podrazumijeva izlaganje u muzeju pored najbelje bijele boje. To nije umjetnost, već se radi o edukativnom izlaganju u cilju nauke i tehnologije iza ekstremne bele i crne boje, pa je moguće da ćemo ove dvije boje na ekstremnim udaljenostima spektra moći da vidimo izložene u javnosti.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS