• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Calibri odlazi u penziju: Microsoft mijenja podrazumijevani Office font

Autor Vesna Kerkez

Omiljeni font koji je skoro 15 godina bio prepoznatljiv znak Office paketa naredne godine će dobiti svoju zamjenu, a Microsoft želi da i vi pomognete u izboru.

 Calibri odlazi u penziju: Microsoft mijenja podrazumijevani Office font Izvor: SmartLife / Unsplash / Fabio Santaniello Bruun

Iako vam Word nudi preko 700 raspoloživih fontova, skoro 15 godina je Calibri bio podrazumijevani font za Office paket. Microsoft je odlučio da je konačno vrijeme za promjenu i da će od naredne godine Office dobiti svoj novi defaultfont.

Microsoft je počeo sa sakupljenjempovratnih informacija za nove predložene sans-seriffontove. Predlozi obuhvataju nekoliko različitih stilova, uključujući tradicionalne, moderne, pa i zanimljivi Grandview font, inspirisan njemačkim znacima pored puta. 

Fontovi koji menjaju Calibri
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Seaford je font koji djeluje najsličniji serif fontovima, a dizajneri kažu da je inspiracija došla od izgleda starih stolica, sa idejom da se dio klasike udahne u fontove. Seaford je jedan od fontova koji je veoma prijatan za čitanje dugih dokumenata, i zbog toga ima velike šanse da postane novi Calibri,

Skeena ima interesantne varijacije u tankim i debelim delovima slova, sa veoma prepoznatljivim krivinama na nekim slovima kao što su S, A ili J.

Bierstadt vuče korijene iz švajcarske tipografije iz sredine 20 vijeka, sa veoma odsječnim završetkom slova, ali i sa suptilnim krivinama kojima se izbjegava rigitdnost ovog tipa fontova. Dizajner fonta koristi sans serifosnovu (Helvetica je jedan od najpoznatijih fontova ove porodice) sa sličnostima sa Microsoft Arial fontom, praveći kombinaciju rigidnih i blagih, dopadljivih linija.

Tenorite je najtradicionalniji font od pet predloženih, i podsjeća na modernu verzijuTimes New Romanfonta od prije desetak godina, sa širokim slovima, akcentima i jasnom interpunkcijom. Možda će biti jedan od favorita zbog prepoznatljivosti fonta iz čijih korijena vuče svoj dizajn.

Grandview djeluje kao najupečatljiviji od svih i svoju inspiraciju izvlači iz starih njemačkih željezničkih i znakova pored puta. Kao i kod znakova, njegova najveća prednost je jasna čitljivost, sa finim podešavanjima tu i tamo kako bi bio dobar za čitanje dugih dokumenata.

Kao što možete vidjeti, svi ovi fontovi su već dostupni u Office 365 paketu, pa ih mpožete odabrati i probati, a Microsoft će organizovati ankete i na osnovu povratnih informacija izabrati novi podrazumijevani font.

Anketa

Koji novi font se vama najviše sviđa?

  • Seaford

    0% (0)

  • Skeena

    10% (1)

  • Bierstadt

    20% (2)

  • Tenorite

    10% (1)

  • Grandview

    0% (0)

  • Nijedan, ne menjajte Calibri!

    60% (6)

Koji novi font se vama najviše sviđa?

Rezultati

 (MONDO)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Nije mi jasno zasto mijenjaju Calibri, to mi je jedan od omiljenih...

RECENZIJE

TIPS & TRICKS