• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi sajtovi belgijske vlade onesposobljeni : DDoS napadi ciljaju institucije

Autor Marko Nešović

Najveći dio IT mreže belgijske vlade onesposobljen je kao posljedica DDoS napada koji je preopteretio interne sisteme i javne sajtove i servise.

 DDoS napad belgija institucije Izvor: SmartLife / Unspalsh / Luiza Giannelli

Napad je ciljao na Belnet, vladinog provajdera koji obezbjeđuje internet vezu belgijskoj vladi i organizacijama kao što su Parlament, edukativne institucije, ministarstva i istraživačko-razvojni centri.

Napad je počeo 4. maja ujutru i uticao je na rad preko 200 belgijskih vladinih organizacija, uključujući i zvanični portal za ponošenje poreskih prijava, ali i IT sisteme koje koriste škole i univerziteti za nastavu na daljinu. Ovo je izazvalo ozbiljnu pometnju i kašnjenja u radu, jer mnogi od sastanaka koji se odigracaju virtuelno nisu mogli biti održani, jer strim nije funkcionisao. 

Krovna ogranizacija za borbu protiv sajber pretnji - Center for Cybersecurity Belgium (CCB) se uključila u borbu protiv napada, ali je otežavajuća okolnost bila ta što su napadači konstantno mijenjali taktiku napada, otežavajući njegovo sprječavanje.

Hakeri
Izvor: Guliver/Getty Images/iStock/Getty Images Plus/spyarm

Prema zvaničnom tviter nalogu belgijske vlade, samo su Ministarstvo finansija i Ministarstvo spoljnih poslova mogli da održe svoje sastanke, prije nego što su i njihove aktivnosti obustavljene usljed DDoS napada.

Nekolicina belgijskih političara je istakla da su napadi počeli kada su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova u parlamentu trebali da održe sastanak i čuju svjedočenje preživjelog iz Ujgurskih radnih kampova u Kini.

Za sada zvaničnih informacija belgijske vlade i zvaničnika nema oko toga odakle potiču DDoS napadi, pa se pretpostavlja da će se predstavnici vlade obratiti javnosti nakon zvanične istrage.  

Možda će vas zanimati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS