• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AMD mijenja podnožje za procesore: Iglice se sele na matičnu ploču

Autor Marko Nešović

Prema procurelim informacijama, nova generacija AMD 600 serije ploča ima nove LGA-1718 sokete, DDR5 memoriju i PCIe 4.0.

 amd procesori novi soket lag am4 bez pinova Izvor: SmartLife / AMD

Poznati AMD insajder koji se na twitter mreži odaziva na @ExecuFix objavio je da AMD pravi radikalni zaokret sa novom generacijom platforme i da će AM5, naslednik AM4 preći sa PGA na LGA soket.

PGA i LGA

PGA (Pin Grid Array) je sklop ploče i procesora na kojem se pinovi nalaze na procesoru, a kontakti na matičnoj ploči. Sa druge strane, LGA (Land Grid Array) podnožje koje koristi Intel ima ravne konektore na procesoru, a savitljive pinove na matičnoj ploči.

Proizvođači označavaju LGA sokete prema broju pinova na matičnoj ploči, odnosno broju konektora na procesoru, pa će nova AMD serija 600 ploča imati soket sa oznakom LGA-1718, odnosno 1718 pinova, naspram Intel Comet Lake procesora koji koriste novi LGA-1200 soket koji je zamijenio LGA-1151 podnožje.

AMD AM5 ploče sa podrškom za DDR5 ali bez PCIe 5.0

Nove specifikacije AM5 platforme obuhvataju novi soket i novi dizajn procesora, sa dodatnih 387 pinova za nove kontakte između ploče i procesora. Procesori zadržavaju 40x40 format, što znači da će veličina pinova morati da se smanji. AM4 je bila prva AMD platforma koja je podržala dvokanalni rad sa DDR4 memorijom, dok će po svemu sudeći AM5 podržavati dvokanalnu DDR5 memoriju. Ako je vjerovati @ExecuFix nove ploče neće podržavati PCIe 5.0 specifikaciju, koja sada postoji na AMD linije serverskih EPYC procesora.

Iako prelazak na novi soket možda deluje samo kao tehnička stvar, on sa sobom nosi veliki broj promena na matičnim pločama, koje očekujemo naredne godine, zajedno sa Zen 4 procesorima. Izgleda da će po prvi put u poslednjih nekoliko godina Intel ponovo imati prednost, jer su po planovima koji su objavljeni Alder Lake procesori najavljeni za kraj ove godine, i dolaze sa podrškom za DDR5 i PCIe 5.0. S druge strane, djeluje kao da se AMD ovoga puta više fokusirao na grafičke karte, koje, bar na papiru deluju brutalno brze.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS