• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zahtijevaju odštetu od milijardu i po evra: Roditelji u Holandiji zbog svoje djece tuže TikTok

Autor Marko Čavić

Više od 64.000 udruženih roditelja traže veliku odštetu od TikTok mreže zbog zloupotrebe djece tj. njihovih podataka.

 tiktok špijunira privatnost sigurnost podataka tužba holandija djeca Izvor: MONDO portal / TikTok

Hiljade roditelja u Holandiji traže odštetu u ime svoje djece od popularne video platforme TikTok.

Potražuju ukupno više od 1,4 milijarde evra, objavilo je holandsko Udruženje za istraživanje informacija na tržištu (SOMI).

Prema SOMI udruženju, ujedinjenu tužbu podnijelo je preko 64.000 roditelja širom Holandije.

Kao razlog se navodi to što TikTok bez dopuštenja prikuplja podatke o maloljetnicima radi ciljanog oglašavanja. Uz to, deca su izložena opasnostima kroz takozvane izazove u kojima korisnici platforme traže jedni od drugih da izvrše rizična djela.

SOMI je neprofitna je organizacija posvećena zaštiti garantovanih i osnovnih prava korisnika internet usluga, navode na veb stranici.

TikTok je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance. Operator platforme ranije je objavio da preduzima mere za povećanje sigurnosti mladih korisnika.

Prema uslovima korišćenja TikTok mreže, maloljetnicima je potreban pristanak njihovih staratelja, a djeci mlađoj od 13 godina nije dozvoljeno da koriste aplikaciju. Kompanija na svojoj veb stranici ističe da su korisnicima dostupne postavke privatnosti, kako bi mogli da “odaberu podešavanja koja im odgovaraju“ i koja su u skladu s njihovim stavovima.

TikTok je početkom juna promijenio Uslove korišćenja prvo u SAD, a onda i globalno. U njima sad jasno stoji da osim svih podataka koje prikuplja, TikTok sad ima pravo da prikuplja i biometrijske podatke s uređaja svojih korisnika, ali da ih neće koristiti za identifikaciju i da ih neće dijeliti sa trećim stranama. Ti podaci će se, kako stoji u Uslovima korišćenja, koristiti za poboljšanje same aplikacije, bolje automatsko prevođenje i druga unapređenja platforme TikTok.

TikTok je oduvijek prikupljao biometrijske podatke svojih korisnika širom svijeta, samo je sada to i zvanično objavio u svojim novim Uslovima korišćenja.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS