• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google nas dovodi na korak do hologramskih poziva: Video pozivi koji djeluju nestvarno realni

Autor Dragana Božić

Jedna od stvari koje je Google predstavio na svojoj I/O konferenciji je projekat Starline: neka vrsta hologramskog video poziva koja zahvaljujući 3D kamerama čine da osoba prekoputa vas izgleda vrlo realno.

 Google hologramski video pozivi Izvor: YouTube / Google

Korišćenjem velikog ekrana koji prikazuje 3D slike učesnika u prirodnoj veličini Google Starline želi da učini video pozive prirodnijim. Ovaj sistem se razlikuje od 3D snimaka koje ste moda gledali u filmovima, ali vam dozvoljava da se krećete i da mijenjate ugao pod kojim gledate svog sagovornika.

Možda je najbolje da pogledate video kako bi vam sve bilo jasno.

Project Starline
Izvor: YouTube / Google

Sa ciljem da učini video prirodnim i da imate utisak da je sagovornik ispred vas, ovaj video djeluje nestvarno dobro, i kao nešto što nije unaprijed snimljeno, već realni prikaz nove tehnologije. Iako je naglašeno da je u pitanju tehnologija koja je i dalje u procesu razvoja, Google CEO je izjavio da postoji nekoliko instalacija na različitim lokacijama i da je oni interno koriste.

Google Starline koristi procesorsku snagu računara, mašinsko učenje, prostorni zvuk, naprednu kompresiju, kamere za mjerenje dubine kadra i ogroman 65-inčni „light field“ ekran za reprodukciju sagovornika. Sam ekran je posebna priča, jer vam omogućava da vidite 3D slike u visokoj rezoluciji bez posebnih naočara, dok kamere koje mjere dubinu kadra rade sinhrono kako biste uvijek imali dobar prikaz, bez obzira na ugao pod kojim gledate u ekran, otprilike kao u realnosti.

Project Starline video poziv
Izvor: SmartLife / Google

U suštini, Google inženjeri naglašavaju tri bitne stavke nove tehnologije: snimanje 3D snimka, njegova kompresija u realnom vremenu i slanje do druge strane, kao i dekompresija i prikaz na drugom ekranu bez kašnjenja.

Velika govornica

Za sada Starline izgleda kao velika video govornica, samo sa velikom količinom tehnologije koja vas okružuje. Uopšte nije slučajno što je Projekat Starline razvijen tokom pandemije, dok većina radnika radi od kuće, bez kontakta sa kolegama osim preko ekrana, pa je ovo način da se udahne malo života u dosadne video konferencije.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS