• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Android i Iphone podijelili svijet: Mapa država otkriva ko je odabrao Apple, a ko Google

Autor Marko Čavić

Stiv Džobs nije uspio da ubije Android, kako je htio, ali je iOS i bez toga vrlo voljen operativni sistem.

 Android i Iphone podijelili svijet: Mapa država otkriva ko je odabrao Apple, a ko Google Izvor: SMARTLife / WIKO

Android je lansiran ubrzo nakon iOS operativnog sistema i u to vrijeme je Stiv Džobs jasno i javno rekao da želi da ga uništi.

Rivalstvo iOS i Android sistema i najčešće iPhone i svih ostalih telefona, ne računajući Windows Phone i sada Huawei uređaje od tada i zabavlja, ali i ljuti korisnike jedne i druge platforme širom svijeta.

Danas, 14 godina nakon što je iPhone i svi ostali rivalstvo počelo jasno je da je svijet izabrao stranu, onu koju nije zastupao Stiv Džobs, ali je iOS daleko od poraza!

Možda će vas zanimati

Mi protiv njih. Zapad protiv Istoka ili žene protiv muškaraca. Tako nekako bi moglo da se opiše rivalstvo Apple i Google ekosistema. Korisnici su toliko očajni, da namjerno smo tako rekli, i toliko ostrašćeni da je Google morao da ukine Google Maps Editor, jer je neki od “šaljivih“ korisnika na jednu od mapa stavio Android maskotu kako urinira po Apple logotipu…

Ovo je ekstreman primjer, ali vam jasno govori o tome koliko su ljudi zastranili u nečemu što bi trebalo da bude puka stvar izbora i onoga što se nekom sviđa ili ne.

Ovde ne ulazimo u razloge zašto je to tako i da li Apple pravi manje ili više telefona ili je sam protiv svih. Ne, ovde se radi o tome koja zemlja ima više Android ili iPhone korisnika i to je to.

Electronics Hub izvršio je kvalitativnu analizu preko 350.000 tvitova u kojima su iznijeti pozitivni, neutralni i negativni stavovi u vezi sa iOS ili Android platformom, a u obzir je uzeto i sa kojeg uređaja su poslati, naravno. Nove brojke su tu i sigurni smo da će mnogi poželjeti da se rasprave sa svima koji misle drugačije - Android dominira svjetskom smartfon scenom.

Stiv Džobs imao plan, ali nije uspio...

A cijelu ovo zbrku možda je započeo i sam Stiv Džobs. Odmah nakon što je predstavljen Android, tek nekoliko mjeseci nakon Apple smartfon sistema Stiv Džobs je bio vrlo eksplicitan: “Uništiću Android, jer je ukraden proizvod. Voljan sam da idem u termonukelarni rat zbog ovoga“. Stiv je slično razmišljao i na račun Windows operativnog sistema i Microsoft kompanije…

Danas je zato biranje Android ili iOS operativnog sistema kao odluka da li ćete navijati za Partizan ili Crvenu Zvezdu. iPhone korisnici cijene jednostavnost i preciznost iOS sistema i gnušaju se zbrke koju im Android nudi s druge strane. Android korisnici žale iPhone korisnike, ne podnose zatvorenost iOS sistema i smatraju se kreativnijim i snalažljivijim osobama.

Globalnom ratu smartfona samo tri zemlje su ostale neodlučne i u njima je gotovo identičan broj korisnika iOS i Android telefona - Bjelorusija, Peru i Fidži. Ostale su se jasno odlučile i pobjeda je u Android rukama trenutno. Od 145 zemalja, bez pomenute tri, 74 su odabrale Android, a 65 iPhone. Tijesna pobjeda i u procentima - 52 za Android i 48 za iPhone, ali ipak pobjeda.

Sjeverna Amerika se zeleni

Android je pobijedio u SAD - 19 zemalja je odabralo iPhone, a 32 čak su stale uz Android po pozitivnim tvitovima. Kanada i Grenland su, takođe u Android timu i to značajnije, nego što je to slučaj sa SAD.

Podsjetićemo vas da je SAD domovina i Android i iOS operativnih sistema!

Evropa izabrala Apple i iPhone

Velika petorka u Evropi mrsi konce Android pobjednicima. Norveška, Finska, Francuska, Italija i Irska su dramatično na strani Apple ekosistema. Uz njih su i Švajcarska, Slovačka, Češka, Grčka, Belgija, Luksemburg, Estonija, Letonija, Rumunija, Bugarska, Grčka, Malta, Kipar, Danska, Jermenija i čak i Albanija.

Ipak, evropski dio Rusije, Španija, Njemačka, Poljska, Ukrajina, Portugalija, Velika Britanija, Austrija i Mađarska su u zelenom timu, kao i ostatak Evrope, osim Bjelorusije, koja je neodlučna.

Srbija u zelenom moru ka zapadu

U Srbiji vlada Android. Isto kao i u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. Srbiji je na ovoj mapi Kosovo oduzeto i nije obuhvaćeno istraživanjem uopšte.

Nažalost, Crna Gora nije obuhvaćena istraživanjem i baš nas zanima ko bi tamo pobijedio!

Izvor: SmartLife / Electronics Hub

U Južnoj Americi ima svega

Stvari su gotovo izjednačene na južnom američkom kontinentu - Kolumbija, Venecuela, Brazil i Čile biraju Android. Argentina, Bolivija i Ekvador biraju Apple.

Peru je ni tamo ni ovdje, on je žut, neće da stane ni na jednu stranu.

Huawei ima novu zlatnu koku - Afriku

Afrika je još jedno mjesto Android pobjede - 17 zemalja je zeleno, a “samo“ 15 je u Apple taboru.

Ono što je najveće iznenađenje, ili možda nekome i nije, Huawei bi mogao uskoro da dramatično promijeni stanje stvari na afričkom kontinentu. Kineski proizvođač je izuzetno popularan u Africi i za sada se još uvijek vodi kao Android, ali će se slika nakon HarmonyOS prelaska, smatraju analitičari, značajno promijeniti.

Bliski Istok i podjela Turske

Najzanimljivije od svega je da azijski dio Turske preferira iPhone, dok evropski dio zemlje igra u Android timu, iako kad se sve sabere - iPhone osvaja Tursku!

Ukupno, na Bliskom Istoku Apple ima šest zemalja pod svojom kapom, a Android osam.

Azija, Australija i ostatak planete

Ovdje je Android prevagnuo najtješnje - samo jedna zemlja je u korist Google sistema više od Apple-ovog i to 13:12.

Dva diva azijske regije - Kina i Indija - listom biraju Android, a tako je i sa Japanom, što bi možda moglo biti i iznenađenje, kao i Novi Zeland, Tajland Malezija ili Bangladeš i Šrilanka. Australija je izabrala iOS, kao i Hongkong, Singapur, Kambodža i Vijetnam.

U galeriji možete pogledati slike svih kontinenata i regiona...

(Mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS