• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preporuka Evropske komisije: Jedan punjač za sve telefone, uključujući iPhone

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Evropska komisija dala nekoliko preporuka na usvajanje, među kojima su jedan punjač za sve uređaje i izbacivanje punjača iz pakovanja telefona i drugih uređaja.

 Preporuka Evropske komisije: Jedan punjač za sve telefone, uključujući iPhone Izvor: Stefan_Stojanovic/MONDO/Stefan Stojanovic

“Vuku li se i vama stari punjači po fiokama? Predlažemo zajednički punjač za mobilne telefone i druge slične elektronske uređaje. Jedan punjač će biti pogodniji za ljude i smanjiće elektronski otpad“, objavila je u zaključku svoje odluke Evropska komisija.

Danas (23. septembra) napravili smo značajan korak protiv elektronskog otpada i korisničkog nezadovoljstva, izazvanog različitim, nekompatibilnim punjačima elektronski uređaja“, stoji u zvaničnom dokumentu Evropske komisije usvojenom istog dana u vezi sa punjačima elektronskih uređaja i mobilnih telefona.

Možda će vas zanimati

Prema istraživanju Evropske komisije proizvođači su samo dobrom voljom tokom proteklih 10-ak godina preko 30 različitih punjača smartfona, gedžeta i sličnih uređaja sveli na samo tri verzije punjača, ali takav pristup nije riješio problem.

Novim dokumentima EK pravno i na druge načine želi da otvori put isključivo jednom tipu punjača za sve različite uređaje.

Evropska komisija tako i zvanično predlaže da svaki telefon ima USB Type-C punjač i da podržava određeni standard bežičnog punjenja. “USB-C će postati standardni port za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice, prenosne zvučnike i ručne konzole za video igre. Osim toga, Komisija predlaže razdvajanje prodaje punjača od prodaje elektronskih uređaja. Ovo će poboljšati zadovoljstvo potrošača i smanjiti ekološki otisak povezan sa proizvodnjom i odlaganjem punjača, podržavajući time zelene i digitalne tranzicije“.

Nakon donošenja ove preporuke ista se prosleđuje Evropskom parlamentu i Savjetu Evrope da bude ozvaničena, nakon čega će biti obavezujuća za sve proizvođače telefona i pomenutih uređaja. Kad odluka bude zvanična proizvođači će imati do 24 mjeseca da se pripreme za njenu pravosnažnost.

Najvažnije preporuke Evropske komisije:

  • Jedan isti punjač za sve mobilne i slične elektronske uređaje, USB Type-C
  • Uvođenje brzog punjenja na svim uređajima (unifikovano)
  • Izbacivanje punjača iz kutija svih telefona i sličnih uređaja.

Ne slaže se samo Apple

Situacija je takva da su gotovo svi Android proizvođači telefona, tableta, satova, slušalica (sa žicom ili bežičnih) i ostalih uređaja već spremni, ali se odluci jedino protivi Apple.

Apple je rekao još prilikom prve najave Evropske komisije o ovako nečemu da su zabrinuti zbog primoravanja svih kompanija da koriste isti ulaz za punjenje, jer to guši inovacije, a ne podstiče ih.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS