• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova vrsta punjača: USB Type-C od 240 W za punjenje svih laptop računara i mobilnih telefona

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

USB Type-C od 240 vati mogao bi da znači da će uskoro svaki laptop punjač biti univerzalan.

 Nova vrsta punjača: USB Type-C od 240 W za punjenje svih laptop računara i mobilnih telefona Izvor: MONDO

Ako EU komisija ima pravo da od proizvođača mobilnih telefona i mobilnih uređaja uopšte zahtijeva da svi imaju isti - univerzalni - punjač, zašto bi sa laptop računarima bilo drugačije?

Ako USB Type-C zaista bude u stanju da isporuči 240 vati kroz svoje žice to bi moglo da znači ne samo da će gejming i svi drugi laptop računari uskoro moći da se napajaju istim punjačem, nego i da će kabasti i teški punjači moćnijih računara najzad biti dio prošlosti (svako ko ima gejming računar zna da je ionako težak laptop drastično teži sa punjačem)!

Pomenutih 240 W je više nego dovoljno da isporuči dovoljno “snage“ i za najzahtjevnije gejming zvjerke, a nove USB Type-C 2.1 specifikacije pominju nešto upravo takvo.

Do sada smo preko ovog tipa veze dobijali 20 V na 5A, što znači da je maksimum bio oko 100 vati, a sada bi trebalo da dobijemo značajno unapređenje - 48 volti na 5 ampera.

To povećava dotok snage kroz kabl na oko 240 vati što znači da bi kroz gotovo univerzalan kabl mogao da se napaja bilo koji laptop računar, uključujući i najjače modele čak i kad su oni pod punim opterećenjem.

Naravno, govorimo o opcionom poboljšanju USB Type-C kabla i niko proizvođače trenutno ne obavezuje da koriste novi Extended Power Range (EPR) tip kabla umjesto Standard Power Range (SPR), koji je danas svudje u upotrebi. Prema dosadašnjem iskustvu, proći će još neko vrijeme dok EPR tip kabla ne zamijeni SPR, čak i onda kad EPR bude široko prihvaćen, jer nije potrebna svim laptop računarima tolika snaga. Ipak, u dogledno vrijeme izvjesno je da će EPR biti standard, čak i ako EK (Evropska komisija) ne odluči da krene putem odluke za mobilne uređaje.

Ono što je zgodno u cijeloj ovoj priči jeste da bi, kad bi laptop računari zaista prešli na punjače putem nekog od USB Type-C kablova to u najvećem broju slučajeva riješilo i punjač za mobilni, jer gotovo svi moderni Android telefoni koriste taj tip punjača. Takođe, ovakvi punjači su obično i brzi punjači, koji bi i telefon mogli da pune brzo, a ne bi bilo potrebe za kupovinom dva punjača. To automatski smanjuje težinu torbe koju bismo nosili, olakšava punjenje dva uređaja i smanjuje količinu elektronskog otpada.

Proizvođači koji inače proizvode telefone, a onda su se upustili i u proizvodnju računara, a ima ih već dosta - HONOR, Huawei, Xiaomi, Realme… - već koriste ovaj princip i to funkcioniše vrlo dobro, u šta smo se uvjerili i u praksi.

I svi zadovoljni, osim kompanije Apple, naravno...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS