• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google priznao da je podmićivao proizvođače telefona: Plaćali im da Android ostane besplatan i da zaustave Apple

Autor Marko Čavić

Potvrđene ranije otkrivene priče o tome da je Google plaćao proizvođačima telefona da Search ostane primarna pretraga na Android uređajima.

 Google plaćao proizvođačima telefona za Google Search Izvor: SmartLife / Google

Kompanija Google trenutno se brani pred evropskim sudom po nalogu Evropske komisije i drugih EU regulatornih tela u tužbi vrijednoj 4.3 milijarde dolara.

Ako se ispostavi da je kompanija kriva i dođe do maksimalne kazne - biće to najveća kazna ikad izrečena bilo kojoj kompaniji u Evropi.

Možda će vas zanimati

Slučaj je pred EU sudom, jer Evropska komisija smatra da je Google svojim praksama u vezi sa Google Search opcijom namerno i svjesno gušio konkurenciju.

Kompanija je plaćala proizvođačima telefona da Google Search ostane primaran način pretraživanja na Android uređajima.

Advokat kompanije je potvrdio da je ovo istina, ali da to kompanija nije činila da bi bilo kome zatvorila vrata od konkurenata, nego da bi se Android uspješno takmičio sa kompanijom Apple. Plaćajući ima da Google Search ostane primaran pretraživač interneta na Android uređajima, proizvođači su nastavljali da koriste besplatan Android, ali i da zarade od tih pretraga, jer je Google određeni procenat zarade ostvarenih kroz uređaje proizvođača vraćao upravo proizvođaču.

Zarada koju je Google ostvario ovako ulagana je u besplatan Android, kako je objasnio Google advokat, a proizvođači su od svog dela zarade mogli da tržištu ponude jeftinije i kvalitetnije uređaje. Takođe, to im je, kako je objasnio Google advokat, pomoglo da se snažnije bore protiv kompanije Apple.

Advokati Evropske komisije odbacili su ovo objašnjenje i smatraju da je Google to radio zbog zabrinutosti da bi korisnici mogli da se naviknu na pretrage drugih kompanija, koje ne nude Google Search, naravno.

Suđenje se nastavlja tokom cijele nedjelje i moguće je da će trajati do sljedeće godine.

I prije nego što je suđenje počelo EPIC kompanija, koja je u sudskom sporu sa Apple i Google kompanijom, objavila je da je ova druga plaćala kompanijama da Google Play Store ostane jedina dostupna prodavnica aplikacija, a aplikacije proizvođača jedino dostupne u okviru Google prodavnice.

Taj program nazvan je Premier Device Program i o njemu sve detalje možete da pročitate na linku. Navodno LG i Motorola prvi su postali članovi ovog programa, čineći 98 i 95 procenata svog portfolija kompatibilnim sa njim, dok su OPPO, vivo, realme i OnePlus to učinili sa oko 70% svoje ponude. Za Xiaomi i druge proizvođače za koje EPIC tvrdi da su deo istog programa nije objavljeno ništa dodatno.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS