• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompaniju Twitter napustio direktor i suosnivač, izabran i nasljednik

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Džek Dorsi vodio je Twitter kompaniju od 2015. nakon što se vratio na to mjesto.

 Kompaniju Twitter napustio direktor i suosnivač, izabran i nasljednik Izvor: YouTube/WIRED

Izvršni direktor kompanije Twitter, Džek Dorsi, napustio je tu funkciju i više neće voditi kompaniju..

Ovo je prvo objavila američka televizija CNBC pozivajući se na svoje izvore, nakon čega su vijest prenijeli svi svjetski IT i drugi mediji.

Možda će vas zanimati

Dorsija će zameniti dosadašnji CTO, Parag Agraval, a dosadašnji izvršni direktor se dosadašnjim kolegama i korisnicima širom svijeta obratio, očekivano - putem Twitter objave!

"Odlučio sam da napustim Twitter, jer vjerujem da je kompanija spremna da nastavi sa svojim osnivačima. Moje povjerenje u Paraga kao izvršnog direktora Twitter kompanije je izuzetno veliko. Njegov rad u proteklih 10 godina bio je transformišući i pouzdan. Duboko sam zahvalan na njegovoj vještini, srcu i duši. Njegovo vrijeme je da vodi Twitter".

Dorsijevu smjenu je još 2020. godine zahtijevala kompanija Elliott Management, akcionar Twitter mikro bloga, koji inače imenuje tri izvršioca u okviru upravnog odbora.

Kompanija Elliott Management tražila je Dorsijevo napuštanje Twittera čak i prije nego što je kupila paket akcija vredan dvije milijarde dolara.

Istovremeno, Dorsi je uz Twitter i izvršni direktor Square platforme, zbog čega su Elliott Management i drugi pojedinci i kompanije postavljali pitanja u vezi s tim da li bi on trebalo da bude na čelu i jedne i druge kompanije.

Nakon objave ove vijesti akcije kompanije skočile su za više od 11%, što bi moglo da znači da će smjena direktora zaista donijeti neke pozitivne pomake Twitter servisu.

Dorsijev nasljednik imaće težak posao da Twitter održi profitabilnim istovremeno se obračunavajući sa raznim oblicima verbalnog nasilja i govora mržnje, koji su svojstveni svim društvenim mrežama, ali i sa zloupotrebom Twittera u širenje lažnih vesti i različitih dezinformacija. Ipak, ne može se reći da je Dorsi iza sebe ostavio neuređen sistem - Twitter je uradio dosta da osigura pozitivne promjene, samo ne još uvijek dovoljno...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS