• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WhatsApp i nestajuće poruke: Novi sloj bezbjednosti

Autor Milan Živanović

Pored tekstualnih poruka mogu da nestaju i one koje sadrže fotografije ili video snimke, što je još korisnije – video fajlovi su često osjetljiviji od kucanih poruka.

 WhatsApp i nestajuće poruke Izvor: Smart Life/Unsplash

WhatsApp je još u novembru 2020. godine predstavio poruke koje nestaju nakon određenog vremena, a korisnici su mogli da aktiviraju opciju ukoliko su željeli da se tekst obriše nedjelju dana nakon slanja.

Zainteresovani su tako dobili mogućnost da označe one poruke koje su pogodne za samouništavanje, a Facebook je još tada objasnio da se time utiče na veću bezbjednost komunikacije na platformi. 

Funkcija nije automatski uključena, već korisnici mogu da biraju da li žele da je aktiviraju, ili pak ne.

Pored tekstualnih poruka mogu da nestaju i one koje sadrže fotografije ili video snimke, što je još korisnije – video fajlovi su često osjetljiviji od kucanih poruka.

Facebook je danas objavio da će ova funkcija ubuduće biti aktivna u okviru svih novih lanaca poruka. I Mark Zuckerberg je informaciju objavio na svom Facebook nalogu, te korisnike obavijestio da stiže nova opcija za “nestajuće” poruke, tako da će razgovori na ovom servisu moći da se brišu nakon jednog dana, cijele nedjelje, ili pak poslije 90 dana.

Nova opcija je omogućila da se nestajuće poruke aktiviraju i u okviru grupnih komunikacija. Zainteresovani funkciju mogu da aktiviraju u novim porukama na svim iOS i Android uređajima, a ukoliko odu u podešavanja, te kliknu na Account > Privacy > Default message timer i potom izaberu za koje vrijeme će poruke nestati.

Kompanija je ipak upozorila da nestajuće poruke nisu garancija da ih neko neće proslijediti drugima, budući da je i dalje moguće da se napprave screenshotovi prije nego što se samounište.

WhatsApp
Izvor: Smart Life/ABC News

WhatsApp je u avgustu dodao i opciju koja omogućava da fotografije i video zapisi nestaju odmah nakon otvaranja - slično kao u Instagram porukama. U oktobru je stigla i end-to-end enkripcija, tako da se stalno radi na poboljšavanju bezbjednosti. Ističe se da je ovaj način enkriptovanja, u paketu s nestajućim porukama, ključna bezbjednosna funkcija kada su servisi za komunikaciju u pitanju.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS