• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova politika Fejsbuka: Govor mržnje je dozvoljen ako je protiv Rusa

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Fejsbuk i Instagram omogućiće korisnicima da pozivaju na nasilje, ali isključivo ako je upereno protiv ruskih vojnika i ruskog rukovodstva, objavio je sinoć Rojters. Promijenjen je i odnos prema ekstremistima iz Ukrajine.

 Dozvoljen govor mržnje na Fejsbuku i Instagramu Izvor: Profimedia

Agencija je objavila vijest pozivajući se na interne mejlove kompanije Meta u koje su imali uvid gdje su navedene smjernice privremenoj promjeni politike govora mržnje.

Društvena mreža privremeno će dopustiti i neke objave koje pozivaju na smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, navodi Rojteres, pozivajući se uvid u interne dokumente koji su upućeni moderatorima sadržaja na Fejsbuku i Instagramu.

"Kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu, privremeno smo dopustili oblike političkog izražavanja koji bi inače kršili naša pravila poput govora mržnje kao što je 'smrt ruskim osvajačima'. I dalje nećemo dopustiti pozive na nasilje nad ruskim civilima", rekao je portparol kompanije Meta u saopštenju, reagujući na objavu Rojtersa.

Poziv na "smrt lidera" će biti dozvoljen osim "ako targetira i nekog drugog ili ima dva indikatora kredibiliteta, kao što su lokacija ili metod" (ubistva?), piše u jednom mejlu.

Citirajući tekst Rojtersa ruska ambasada u SAD zahtijevala je da Vašington zaustavi ''ekstremističke aktivnosti" Mete.

''Korisnici Fejsbuka i Instagrama nisu dali vlasnicima platformi pravo da određuju kriterijume istine i huškaju nacije jedne protiv drugih", napisali su na Tviteru.

Mejlovi takođe pokazuju da će Meta dopustiti hvaljenje ukrajinskog desničarkog, nacističkog bataljona "Azov", koje je inače zabranjeno.

Portparol Mete ranije je rekao da je kompanija "za sada učinila mali izuzetak za pozitivno izražavanje o bataljonu Azov, ali striktno u kontekstu odbrane Ukrajine, ili o njihovoj ulozi kao dijelu Nacionalne garde Ukrajine".

Povezano

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

8. Xy

Ko ima pravo da donese takvu odluku?

RECENZIJE

TIPS & TRICKS