• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još jedna tužba protiv kompanije Facebook: Borba protiv lažnih vijesti je farsa

Autor Milan Živanović

Na zvaničnoj stranici i dalje stoji da je kompanija posvećena proveravanju informacija koje se dijele na platformama Facebook i Instagram, ali tužba koju je podneo novinar Džon Stosel otkriva drugačiju priču.

 Facebook borba protiv lažnih vijesti je laž Izvor: Smart Life/ Pexels/ Oleg Magni

Nakon što nas je dugo uvjeravao da se informacije podijeljene na platformi provjeravaju, Facebook je nedavno priznao da provjeravanje činjenica (Fact-Checking) i nije tako savršeno.

Na zvaničnoj stranici i dalje stoji da je kompanija posvećena provjeravanju informacija koje se dijele na platformama Facebook i Instagram, ali tužba koju je podnio novinar Džon Stosel otkriva drugačiju priču.

Možda će vas zanimati

Tako se saznalo da je borba protiv lažnih vijesti zapravo farsa, a sve je počelo nakon što je Stosel objavio video o požarima i globalnom zagrijavanju.

U pitanju je sadržaj u kojem učesnici globalno zagrijavanje niti osporavaju, niti potvrđuju, već uopšteno pričaju o šumama i o tome kako bi tehnologija mogla da pomogne u rješavanju problema.

Science Feedback, koji proverava činjenice za kompaniju Facebook (ili Meta), je video označio kao neistinit, ili kao onaj kojem fali kontekst. Problem je bio „ton“, što znači da svako može da raspravlja o globalnom zagrijavanju koliko god hoće, samo ne sme da kaže da je u pitanju katastrofa koja će nas na kraju i uništiti.

Stosel je napravio video u kojem kaže da su za požare u Kaliforniji krivi loši postupci vlade, što je Facebook obilježio kao „netačno“. Uz post je objavljen i navodni citat „Za požare je odgovorna vlada, ne klimatske promjene“. Novinar u tužbi tvrdi da to nikada nije rekao i ističe da u videu jasno stoji da klimatske promjene pogoršavaju ovakve situacije, ali da je neodgovorno ponašanje vlade trenutno značajniji faktor.

Facebook je nakon ovoga umanjio Stoselov domet na platformi, čime ga je lišio većeg broja čitalaca, a krivicu je svalio na Science Feedback. Ovo nije prvi put da se neka vest označi kao „lažna“, a da eksperti nakon toga potvrde suprotno. Vesti su nakon toga „oslobađane“, ali prekasno da bi ikome više bile važne.

Lažne vesti i Facebook
Izvor: Smart Life/ @John Stossel

Ovo je druga strana medalje priče o lažnim vijestima – u početku se uglavnom raspravljalo o tome kako da se stane na put širenju dezinformacija, pa niko nije razmišljao da bi moglo da se dogodi da se istinite priče označavaju kao lažne, samo zbog toga što se nekome nije dopao ton.

Sistemi za proveravanje činjenica nisu oslobođeni predrasuda, jer na ovom svetu ništa nije savršeno. U pitanju su izgleda samo korisni alati uz pomoć kojih se Facebook oslobađa odgovornosti. Facebook je ipak privatna kompanija, te na kraju može da tvrdi da su zabrane pod sumnjom da se u postu dijele laži, samo „privatno mišljenje onih koji su činjenice provjeravali“.

Širenje dezinformacija jeste ozbiljan problem, pa se sve više platformi uključuje u borbu protiv lažnih vijesti. Inicijative imaju za cilj da mlađe generacije edukuju o načinima na koje se prepoznaje tačnost informacija koje se dijele, jer se zaključilo da starije generacije lako šire dezinformacije.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS