• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tesla Roadster i dalje putuje kosmosom, evo kako bi moglo da izgleda

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Kamere pričvršćene za vozilo snimale su nekoliko sati po lansiranju, te su prije nego što su se ugasile poslale nezaboravne snimke planete Zemlje.

 Gdje je auto koje je Ilon Mask poslao u svemir Izvor: YouTube/ SpaceX

Ilon Mask je u februaru 2018. godine put svemira lansirao jedan Tesla Roadster, a zadatak mu je bio da posluži kao test teret za prvi let SpaceX Falcon Heavy rakete i da potom obiđe krug oko Sunca.

U pitanju je koristan projekat, budući da je bilo neophodno da se testira kako se Falcon Heavy uz pomoć koje je poleteo ponaša kada je za nju prikačen teret.

Možda će vas zanimati

Prošlo je četiri godine od kad se vozilo našlo u svemiru, s lutkom na mjestu vozača.

Doktor Antoni Vas, stručnjak za svemirski inženjering, se nedavno pozabavio ovom temom, te time šta se dešava s Tesla vozilom.

Tom prilikom je istakao da u svemiru postoji nekoliko opasnosti koje su mogle da utiču na dobrobit automobila – temperatura, odsustvo gravitacije, radijacija i pritisak, a tu su i solarni vjetrovi. Svi ovi činioci utiču na materijale od kojih je vozilo napravljeno, a najviše temperatura koja može da varira između -101 i +219 stepeni Celzijusove skale.

Pretpostavlja se da je zbog temperature i drugih faktora najprije stradala boja, pa je vjerovatno ispucala, a možda se i potpuno oljuštila. Ističe se da oljuštena boja nije otišla daleko, već da kruži oko vozila zajedno s drugim dijelovima koji su se otkačili, budući da nema sila koje bi ih odvojile od vozila.

Pogledajte galeriju:

Kada je "vozač" u pitanju, Vas pretpostavlja da je dobro, budući da je u zaštitnom odijelu koje je dizajnirano da istrpi promjene u temperaturi i radijaciju. To ne znači da će potrajati vječno. Na kraju se zaključuje da su najozbiljnija oštećenja mogla da se dogode zbog udara meteorita, ali nema podataka o tome da li se to dogodilo, i ako jeste – koliko puta.

Kamere pričvršćene za vozilo snimale su nekoliko sati po lansiranju, te su prije nego što su se ugasile poslale nezaboravne snimke planete Zemlje. Kosmička instalacija je u još u avgustu 2019. obišla prvi krug oko Sunca, a u oktobru 2020. godine stigla i do Marsa.

Pogledajte video:

Starman lansiranje
Izvor: YouTube/ SpaceX

Pretpostavlja se da će se Roadster u nekom trenutku srušiti na Veneru ili na Zemlju, a eksperti predviđaju da se to neće dogoditi uskoro, te da bi instalacija kroz svemir mogla da putuje još nekoliko desetina miliona godina. Neki eksperti tvrde i da postoji 6% mogućnosti da se Roadster sruši na Zemlju u narednih milion godina, te 2,5% da to bude Venera.

Zainteresovani mogu da prate kretanje vozila preko ovog sajta.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS