• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

D Days konferencija: Kada ćemo reći zbogom šalterima?

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

U Bečićima je danas otvorena druga konferencija D Days, koju organizuje BAM Consult iz Banjaluke, a koja se bavi digitalizacijom i inovacijama u poslovanju javnog i privatnog sektora u jugoističnoj Evropi.

 DDays konferencija u Bečićima o fintech i digitalizaciji Izvor: Mondo - Slaven Petković

Konferencija je otvorena predavanjem "Fintech - samo opušteno molim" u okviru koga je bilo riječi o digitalizaciji bankovnih usluga.

Jedno od pitanja na panelu je bilo i - Kako povećati povjerenje građana i smanjiti strah od digitalizacije?

"Banke iz RS i regiona ulažu značajna sredstva u digitalizaciju finansijskog i bankarskog sektora i pokušavamo i direktno i kroz kampanje da što bolje informišemo građane o prednostima digitalnog načina rada i poslovanja", kazao je Bojan Luburić, direktor MF banke.

Panelisti na konferenciji D Days
Izvor: Mondo - Slaven Petković

Direktor NLB banke ad Banjaluka Goran Babić kaže da do nesporazuma ponekad dolazi jer klijenti imaju pitanja koja bankarima ne padnu na pamet.

"Nismo zadovoljni tempom digitalizacije ovog sektora, jer neke tehnologije imamo duže od 10 godina, a i dalje se malo koriste. Digitalizacija nije samo neodlazak na šalter da platite račune, nego i ubrzanje i modernizacija cijelog procesa rada", kazao je Babić.

Druge regionalna digitalna konferencije D DAYS pod nazivom "Digitalizacija zemalja jugoistočne Evrope – One way ticket" održava se 16. i 17. juna u hotelu "Mediteran" u Bečićima. Teme su digitalizacija i inovacije u svim sferama poslovanja javnog i privatnog sektora.

Boris Majstorović iz Digital Asset Menagementa kaže da je jako važno raditi na edukaciji i finansijskoj pismenosti, a govorio je i o kriptovalutama.

"Donedavno, u finansije su se najbolje razumjeli uglavnom muškarci i visokoobrazovani ljudi, ali primjećujemo da se to veoma brzo mijenja", dodao je.

"Tržište i klijentela se mijenjaju. Radimo na digitalnom opismenjavanju i edukaciji korisnika, što je ključ svega. Kriptovalute postaju mainstream, nisu nepoznanica", poručio je Majstorović tokom razgovora na panel diskusiji. Dodao je da je finansijska pismenost ključ svega

"Na taj način poboljšavamo usluge i brzinu", rekao je Majstorović.

Snježana Rudić iz Ministarstva finansija RS kaže da naša država nije dorasla kriptovalutama.

"U ovoj oblasti mi ne možemo biti pioniri. Nedostaju nam šabloni koji daju mogućnost da vidimo gdje su se neke norme dobro pokazale, a gdje nisu, pa da se to poboljša. Mi imamo u proceduri usvajanje određenih propisa. Uskoro se planira izmjena Zakona o prodaji hartija od vrijednosti, gdje se nalazi i stavka o fintech tehnologiji. Osnova je da se spriječi pranje novca", rekla je Rudićeva.

Ona je dodala da je sada najveći izazov urediti imovinu koja se vezuje samo za softver.

Publika na D Days konferenciji
Izvor: Mondo - Slaven Petković

Jedno od pitanja na panelu bilo je i šta će biti sa šalterima i šalterskim radnicama?

"Šalteri će živjeti još tri do pet godina, ili bar dok 'milenijalci' ne preuzmu sve poslove. Za 10 godina najkasnije ili neće postojati, ili će biti rijetkost zanemarive važnosti. Nestaće potreba za njima dolaskom nove generacije", kaže Luburić.

Ivan Bošković iz direkcije za platni sistem CBCG, smatra da je regulacija zakona koji se tiču ove oblasti izazov za institucije.

"Treba razumjeti tehnologiju i način na koji se primjenjuje da bismo mogli donijeti regulacije. Trebamo razviti bolju saradnju regultora u regionu. Morali bismo raditi na tome da to bude unificirano'', rekao je Bošković.

Učesnici panela su se složili da mnoge državne institucije kaskaju za bankama što se tiče stepena digitalizacije, jer u mnogima nema mogućnosti da se putem interneta podnese potreban zahtjev, potvrda i slično, i zbog toga se i dalje "šalta" od jednog šaltera do drugog.

(MONDO)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS