• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzika koja obara Windows - zašto je jedna pjesma izazvala pad sistema

Autor Dušan Volaš

"Rhythm Nation", pjesma Dženet Džekson, je ozbiljno namučila Windows tim zbog svoje moći da obori sistem mnogih laptopova.

 Pjesma Dženet Džekson izazvala pad Windows XP sistema Izvor: Pexels

Rejmond Čen, softverski inženjer u kompaniji Microsoft, podijelio je na svom blogu priču o pjesmi koja je imala moć da obori sistem Windows XP laptopova.

Kako kaže Čen, jedan veliki proizvođač laptopova je otkrio da puštanje spota pjesme "Rhythm Nation", koju je snimila Dženet Džekson, uzrokuje da određenim modelima laptopova padne sistem.

Možda će vas zanimati

Microsoft je saznao za problem kada je proizvođač rekao Windows timu o misterioznoj mani. U početku je kompanija mislila da problem ima neke veze sa samim spotom koji se reprodukuje, pogotovo zato što je spot uspijevao da obori sistem laptopova i drugih proizvođača.

"A onda su otkrili nešto izuzetno čudno - puštanje muzičkog videa na jednom laptopu izazvalo je pad sistema laptopa koji se nalazio u blizini, iako taj drugi laptop nije puštao video", kaže Čen.

Ovo otkriće navelo je Microsoft da utvrdi da je problem zapravo veoma čudan. Slično kao što glasom možemo da polomimo čašu, rezonantna frekvencija modela hard diska od 5400 rpm, koji su mnogi proizvođači koristili u svojim računarima, se poklapala sa frekvencijom zvuka u spotu.

"Ova pjesma je sadržala frekvenciju koja odgovara prirodnoj rezonantnoj frekvenciji hard diska koji su koristili ovi laptopovi", rekao je Čen. Kao rezultat toga, puštanje pjesme bi prouzrokovalo da diskovi previše vibriraju, što je dovelo do pada sistema.

Da bi riješio problem, proizvođač laptopova je dodao poseban filter u audio sistem uređaja, koji je otklanjao problematičnu frekvenciju tokom bilo koje audio reprodukcije. "Siguran sam da su stavili digitalnu verziju "Ne uklanjaj" naljepnice na taj audio filter. Ipak, brine me da se mnogo godina kasnije otkako je to riješenje dodato, više niko i ne sjeća zašto je tu", kaže Čen.

Činjenica da zvučne vibracije ometaju hard diskove je svakako iznenađujuća, ali problem je već godinama poznat u IT krugovima. U svom blog postu, Čen je povezao video snimak iz 2008. godine, na kom je prikazano kako vikanje na hard diskove u centru podataka može da izazove porast kašnjenja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS