• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft dvije godine ignorisao problem, a sada nas poziva da hitno ažuriramo Windows

Autor Vesna Kerkez

Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci da je Microsoft znao za sigurnosni propust, a nije reagovao dok hakeri nisu počeli da ga eksploatišu.

 Ažurirajte Windows, poručuje Microsoft Izvor: Unsplash

Kad je u januaru 2020. godine prvi put prijavljena ranjivost u dijagnostičkom alatu, u kompaniji Microsoft su odmahnuli rukom i rekli kako je ne smatraju sigurnosnim problemom. Ipak, ono što oni nisu smatrali problemom, hakeri su videli kao potencijalan način za kompromitovanje uređaja.

Nakon što je otkriveno da su hakeri masovno počeli da iskorišćavaju tu ranjivost, koja se naziva DogWalk, Microsoft se predomislio i označio je kao izuzetno ozbiljan sigurnosni propust te pozvao korisnike svih Windows i Windows Server verzija da što pre instaliraju sigurnosnu zakrpu.

Možda će vas zanimati

Zahvaljujući toj ranjivosti i uz malo socijalnog inženjeringa ili phisnihga, hakeri mogu da prevare korisnike i ubijede ih da posjete lažne sajtove ili otvore dokumente u kojima se skriva zlonamjerni kod, i tako ostvariti pristup računaru.

Ovo je već drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci da je Microsoft znao za neki sigurnosni propust u svojim softverima, a da ga nije shvatao ozbiljno dok hakeri nisu počeli da ga iskorišćavaju.

Korisnicima preostaje samo da redovno ažuriraju svoje operativne sistave i budu posebno oprezni prilikom otvaranja elektronskih poruka koje dolaze sa nepoznatih adresa i u sebi sadrže linkove ili dokumente.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS