• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft: Svi novi računari moraće da pređu na SSD do 2023. godine

Autor Vesna Kerkez

Microsoft gura proizvođače da pređu na SSD za pokretanje operativnog sistema

 za pokretanje windowsa biće neophodan ssd disk Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Da li i dalje koristite hard disk kao primarni disk? Iako postoje neki izuzeci, većina ljudi danas preferira mnogo brži SSD za pokretanje operativnog sistema, što bi moglo biti dobro, jer Microsoft navodno želi da u potpunosti ukloni pokretanje Windows sistema sa hard diska.

Prema izvještaju analitičke kompanije Trendfocus, Microsoft gura proizvođače koji koriste HDD kao primarni uređaj za skladištenje, a imaju unaprijed instaliran Windows 11, da pređu na SSD. Čak je postavljen i rok kada kompanija želi da se tranzicija dogodi - 2023.

Možda će vas zanimati

Zašto tačno Microsoft to radi, nije jasno. Ne postoje minimalni zahtjevi za SSD u operativnom sistemu Windows 11, samo da je kapacitet veći od 64 GB. Međutim, to bi se moglo promijeniti sljedeće godine kada dođe rok za prelazak.

Možda je motiv kompanije Microsoft da korisnicima osigura najbolje moguće performanse. Postoje i one opcione funkcije Windows 11 koje zahtijevaju SSD uređaje, kao što je DirectStorage API. Ova opcija stvara efikasniju vezu između NVMe SSD-a i grafičke kartice, omogućavajući igrama direktan pristup resursima na disku za skladištenje.

Iako svi možemo da cijenimo mnogo brži disk za pokretanje, pretvaranje SSD-a u primarni uređaj će uticati na budžet i tržišta u razvoju. Iako često mali, povezani troškovi dodavanja SSD-a bi mogli da cijenu učine previsokom za neke proizvođače i potrošače.

Džon Čen, potpredsjednik kompanije Trendfocus, kaže da proizvođači pokušavaju da pomere zadat rok na 2024. godinu, bar što se tiče desktop računara na tržištima u razvoju, ali se čini da smo se uputili ka budućnosti u kojoj ćemo HDD moći da vidimo samo u paru sa SSD.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS