• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft Edge prestigao Safari: Chrome ipak ubjedljivo vodi

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Chrome i dalje ima ubedljivo vođstvo, dok je Firefox na četvrtom mestu.

 Microsoftov pregledač prestigao Apple Izvor: Smart Life/ Google Play Store

Dok čekamo da legendarni Internet Explorer otputuje u vječnost sljedećeg mjeseca, Microsoft Edge je uspio da nađe svoje mjesto pod suncem.

Prema analitičkim podacima, Edge je preuzeo drugu poziciju najpopularnijeg pregledača, prestigavši Safari.

Možda će vas zanimati

Iako je debitovao 2015. godine, prva verzija pregledača je bila izgrađena na sopstvenom endžinu kompanije - pristup koji je bio kratkog vijeka.

Izvorna verzija Edge-a nije uspjela da zadobije mnogo korisnika, te je samo tri godine kasnije Microsoft najavio da će Edge bio obnovljen i da će biti zasnovan na Chromium-u, istoj bazi koda kao i Google Chrome.

To se sada čini kao odličan potez, a uspjehu je svakako doprinijela i Microsoft-ova odluka da Edge zamijeni Internet Explorer kao podrazumijevani internet pregledač u sastavu Windows 11 operativnog sistema.

Korisnička baza Edge-a se polako, ali sigurno uvećavala otkako je Windows 11 zvanično lansiran u oktobru prošle godine i sada drži 10,07% udela na računarima, zauzimajući drugo mesto, tik iznad Safarija koji drži 9,61% udjela. Dominacija Chrome-a i dalje raste i sada je na čak 66,64%, dok je Firefox-ov udeo opao sa 9,47% u februaru ove godine na sadašnjih 7,86%.

Priča je drugačija kada je riječ o mobilnim uređajima - udio Edge pregledača je zanemarljiv, dok iOS verzija Safari-ja drži 24,82%, a Chrome ubjedljivih 63,57%.

Ipak, Edge ima potencijal daljeg rasta uzimajući u obzir sporu stopu usvajanja Windows 11 operativnog sistema među korisnicima. Značajnu količinu računara i dalje pokreće Windows 10, koji će biti podržan do 2025. godine. Korisnici koje Microsoft ubijedi da pređu na novi Windows, pod pretpostavkom da ne znaju kako da promijene podrazumijevani internet pregledač, takođe će automatski postati Edge korisnici.

Koji vi browser koristite? I zašto?

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS