• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi USB standard obećava 167 puta veće brzine prenosa

Autor Dušan Volaš

USB Promoter Group je predstavio novi USB4 2.0 standard.

 Predstavljen USB4 verzija 2 standard 80 Gbps Izvor: Unsplash

Stigla je nova verzija USB standarda, a korisnici neće morati ni da kupuju nove kablove kako bi je iskoristili. USB Promoter Group je najavio da USB4 2.0 standard sljedeće generacije "čeka na lansiranje" i da će udvostručiti propusni opseg postojećih USB4 konektora - sa 40 Gbps na 80 Gbps.

Nevjerovatno je da je novi standard takođe kompatibilan sa prethodnim USB4 kablovima. To znači da će postojeći USB-C kablovi, koji podržavaju brzinu prenosa od 40 Gbps, takođe dobiti veće brzine kada novi standard postane dostupan.

"Ključna karakteristika ažuriranog USB4 rješenja uključuje rad do 80 Gbps, zasnovan na novoj arhitekturi fizičkog sloja, koristeći postojeće 40 Gbps USB Type-C pasivne kablove i novodefinisane 80 Gbps USB Type-C aktivne kablove", piše u saopštenju.

USB Promoter Group nije objasnio tačno objasnio kako je to moguće, ali je njihov portparol izjavio za The Verge da će detalji o tome biti otkriveni kada bude objavljena konačna specifikacija.

Većina današnjih pametnih telefona i dalje koristi USB 2.0 standard iz 2000. godine. Poređenja radi, ukoliko bi koristili USB 2.0 da prebacimo 1 TB maksimalnom teoretskom brzinom, učinili bi to za 4 sata 37 minuta i 46 sekundi, što je 167 puta sporije u odnosu na 1 minut i 40 sekundi, koliko bi nam bilo potrebno korišćenjem USB4 2.0 standarda.

Izvor: SMARTLife

Nažalost, još uvijek se ne zna kada će novi standard stići do potrošača. U svom saopštenju za medije, USB Promoter Group je rekao da je "ažuriranje u ovom trenutku posebno ciljano na developere", te će vjerovatno proći neko vrijeme prije nego što ostali korisnici budu imali mogućnost da nabave računare sa novim super-brzim konektorom.

Pogledajte kako izgleda USB kabl koji se ne može zamrsiti:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS