• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google duplirao minimalne zahtjeve za pokretanje Android 13

Autor Dušan Volaš

Minimalni zahtjevi su se učetvorostručili u poslednje tri godine.

 Android 13 Go zahtijeva 2GB RAM i 16 GB interne memorije Izvor: YouTube / 9to5Google / Screenshot

Android, mobilni operativni sistem, je prešao dug put tokom godina, a kao i kod mnogih drugih tipova softvera, minimalni zahtjevi uređaja za pokretanje nastavljaju da rastu.

Android 13 je napustio svoju beta fazu i počeo da se pojavljuje na Google Pixel uređajima u avgustu. Ovo je obradovalo potrošače koji vole da koriste najnoviju verziju, ali će mnogi korisnici telefona u zemljama u razvoju biti pogođeni ažuriranim zahtijevima operativnog sistema.

Google je na svom blogu objavio da će Android Go, verzija operativnog sistema za jeftinije uređaje sa slabijim specifikacijama, zahtijevati najmanje 2 GB RAM ukoliko žele da koriste Android 13. Ovo predstavlja skok od jednog GB u poređenju sa Android verzijama 11 i 12, dok su Android 8, 9 i 10 zahtijevali 512 MB.

Izvor: Google

Iako o tome nije bilo riječi u blogu, Mišal Rahman iz Esper-a i Džejson Bajton, ekspert za Google proizvode, tvrde da su zahtijevi interne memorije takođe duplirani na 16 GB.

Malo je vjerovatno da će ova promjena uticati na najbitnija tržišta svijeta, ali Google navodi da 250 miliona ljudi koristi Android Go uređaje. Svi telefoni koji ne ispunjavaju ove nove minimalne uslove neće moći da se nadograde na Android 13, dok će novi telefoni koji pokreću Android 13 morati da ih ispune ukoliko žele da budu licencirani za korišćenje Google Play prodavnice.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bob Rock

Zar ima još telefona koji nemaju 2GB RAM-a?

RECENZIJE

TIPS & TRICKS