• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FTX kripto berza podnijela zahtjev za bankrot, izvršni direktor napustio kompaniju

Autor Dušan Volaš

Nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja od strane Binance-a, FTX je podnio zahtjev za bankrot.

 FTX kripto berza podnijela zahtjev za bankrot Izvor: Unsplash

FTX, jedna od najvećih kripto berzi, podnijela je zahtjev za bankrot nakon zapanjujuće brzog kolapsa, a njen izvršni direktor, Sem Benkmen-Frid, podnio je ostavku.

Zahtjev o bankrotu uključuje FTX Trading, FTX US, Alameda Research i oko 130 drugih kompanija koje su bile u vlasništvu FTX grupe, navodi se u saopštenju za javnost. Druge kompanije, poput FTX Australia i FTX Express Pay, nisu dio ovog zahtjeva.

"FTX grupa ima vrijednu imovinu kojom se može upravljati samo u organizovanom, udruženom procesu. Želim da uverim svakog zaposlenog, kupca, kreditora, ugovornu stranu, akcionara, investitora, nadležne i druge zainteresovane strane da ćemo sprovesti ovaj napor marljivo, temeljno i transparentno", rekao je Džon Dž. Rej, novi izvršni direktor, sugerišući da zainteresovane strane treba da ostanu strpljive i napominjući da se "događaji brzo odvijaju i da je novi tim angažovan tek nedavno".

Kompanija se izuzetno brzo našla u teškoj situaciji nakon što je cijena njenog sopstvenog FTT tokena pala, a mnogi korisnici povukli svoje kriptovalute. Nakon izvještaja da se FTX suočava sa krizom likvidnosti, Čangpeng Žao, izvršni direktor rivalske kripto berze Binance, rekao je da će njegova kompanija rasprodati FTT tokene u vrijednosti od oko 529 miliona dolara, što je skoro obrisalo svu vrijednost tokena. Binance je nakon toga prihvatio da spase FTX preuzimanjem kompanije, ali je odustao od te namjere samo dan kasnije.

Ova odluka se odrazila na cijelo kripto tržište, te je Bitcoin u roku od 30 sati izgubio čak 5.000 dolara vrijednosti i pao na 15.711 dolara, dok je vrijednost Ethereum-a pala za 500 dolara, odnosno na 1.093 dolara.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS