• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi telefoni će moći da prežive pad na beton

Autor Dragana Božić

Corning obećava da će njihovo novo staklo moći da preživi pad od 1 metra na beton, odnosno 20 uzastopnih padova od 1 metra na glađu površinu.

 Corning predstavio novo staklo Gorilla Glass Izvor: Corning

Kada Samsung bude lansirao svoju Galaxy S23 seriju uređaja početkom februara, vrlo je vjerovatno da će koristiti najsnažnije staklo na pametnim telefonima ikad, jer je Corning upravo predstavio impresivnu izdržljivost Gorilla Glass Victus 2 stakla. Prvi put ikad, Corning reklamira da će telefoni koji budu koristili njihovu novu zaštitu moći da prežive direktan pad na beton sa visine od 1 metra, što je jedna od najtežih podloga za "preživljavanje" pada.

Što je još važnije, Corning tvrdi da nije pravio kompromise kako bi stigao do ovih rezultata. Kao i Gorilla Glass Victus iz 2020. godine, novo staklo bi i dalje trebalo da izdrži pad od 2 metra na glađu asfaltnu površinu, preživi preko 20 padova od 1 metra zaredom i ne bi trebalo da bude podložnije ogrebotinama.

Corning nije rekao da li je došlo do određenog otkrića u nauci o materijalima, ali je potpredsjednik odjeljenja Skot Forester rekao da je kompanija aktivno odlučila da poveća zaštitu od pada na betonsku površinu, prilagođavajući kompoziciju i "profile stresa" sve dok inženjeri nisu pronašli nešto čime su bili zadovoljni. Zašto baš beton? To su tražili proizvođači telefona. "Preko 30 procenata lomova koji su se desili je bilo na betonu, više od bilo koje druge površine", kaže Forester.

Nije uvijek bilo tako. Čak i prije nekoliko godina, "radilo se na preživljavanju uređaja prilikom pada na glatku površinu", kaže Forester. Ipak, kako je staklo za pametne telefone postajalo sve jače, ljudi su sve manje lomili svoje ekrane na površinama koje nisu grube. "Ono što smo naučili tokom vremena jeste da se oko 75% lomova pri padu dešava na grubim površinama - asfaltu, grubom granitu ili betonu", dodaje on.

Težine i veličine telefona su još jedna stvar koja se mijenjala tokom godina. Uređaji su 15% teži i 10% veći nego što su bili prije četiri godine, prema procjenama kompanije Corning. Kompanija kaže da njeni testovi uzimaju te promjene u obzir - kako bi simulirali udar telefona o beton, sada se staklo lijepi na pločicu od 200 grama i ispušta licem nadole na komad brusnog papira koji simulira beton.

Gorilla Glass Victus 2 test
Izvor: Corning® Gorilla® Glass

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS