• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještačka inteligencija na djelu: "Dizni" mijenja starost glumaca

Autor Dragana Božić

Holivud ima novu tehnologiju kojom će podmlađivati ili činiti starijim glumce i glumice.

 shutterstock_1341385184.jpg Izvor: Shutterstock

"Diznijevi" stručnjaci prave novu revoluciju - korištenjem vještačke inteligencije transformisaće upotrebu specijalnih efekata, kad je riječ o dodavanju ili oduzimanju godina starosti glumcima u filmovima.

Uz pomoć mreže za promjenu starosti lica (FRAN), holivudski filmaši učiniće da glumci izgledaju mlađi od 20 ili kao da imaju 80 godina.

Za probražaj lica potrban je samo unos slike glave neke osobe u FRAN sistem, koji zatim predviđa koji bi dijelovi lica trebali biti promijenjeni prema godinama.

Kako navodi "Dejli mejl", FRAN sistem nakon toga dodaje efekte, poput bora ili zaglađene kože, kao i sloj na licu glumca u filmu ili televizijskoj emisiji.

"Dizni" reklamira svoj novi tehnološki alat kao prvo rješenje te vrste, koje može automatski da promijeni dob glumca, uprkos izrazima lica, uslovima osvjetljenja i perpektivi slike.

Digitalna promjena starosti lica glumaca postala je već popularna tokom posljednjih godina, ali dosadašnja tehnologija ne uspijeva uvjeriti gledaoce u realnost kadra izmijenjenog lica.

Naime, trenutne tehnike su od male praktične koristi, jer obično vode gubitku identiteta lica i daju nestabilne rezultate u narednim kadrovima, piše u "Diznijevoj" studiji koja je sprovedena u saradnji sa Univerzitetom Viskonsin-Medison.

U istraživanju je korištena baza podataka od 2.000 sintetički generisanih lica (svako sa 14 različitih dobi u rasponu od 18 do 85 godina), čime se daje ukupno 196 parova za obuku po uzorkovanom identitetu.

Istraživači su potom upotrijebili provjerenu neuronsku mrežu za promjenu starosti sintetičkih lica, što je na kraju dovelo do dizajna sistema FRAN.

"Diznijevi" stručnjaci navode da je njihov novi sistem sposoban za "neviđenu vremensku stabilnost i očuvanje identiteta lica u različitim izrazima, tačkama gledišta i svjetlosnim uslovima".

Studija napominje da je FRAN usmjeren samo na odrasle i ne mijenja kosu na tjemenu ili oblik lica osobe.

"Dizni" je već koristio tu tehnologiju u filmovima kao što je "Antmen".

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS