• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TikTok zabranjen na telefonima državnih službenika u SAD

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Svi zaposleni u američkim službama će morati da obrišu TikTok sa svojih telefona.

 SAD zabranila državnim službenicima TikTok aplikaciju Izvor: Unsplash

TikTok je zabranjen na svim uređajima koji su u vlasništvu, odnosno kojima upravlja Predstavnički dom SAD. Prvi čovjek Predstavničkog doma je u mejlu navodno poručio svim zakonodavcima i njihovom osoblju da obrišu aplikaciju sa svojih uređaja, jer se ona smatra "visokim rizikom zbog bezbjednosnih problema". Oni kojima se otkrije da imaju ovu društvenu platformu na svom telefonu, biće kontaktirani kako bi je obrisali, a buduće preuzimanje aplikacije ja zabranjeno.

Ovo je samo najnoviji razvoj u nizu koraka koje je američka vlada preduzela u pokušaju da blokira spornu aplikaciju sa svojih uređaja. Prošle nedjelje, zakonodavci su odobrili "omnibus zakon" vrijedan 1,7 milijardi dolara koji je uključivao odredbe koje bi zabranile korišćenje TikTok aplikacije na uređajima izvršne vlasti.

To se dogodilo nakon što je Senat jednoglasno izglasao usvajanje Zakona o zabrani TikToka na državnim uređajima koje je predložio Džoš Holi. Kako navodi Rojters, 19 saveznih država je takođe zabranilo ili bar djelimično zabranilo instaliranje i upotrebu aplikacije na uređajima koje posjeduju ili kojima upravljaju. Kada je "omnibus zakon" prošao, portparolka TikTok platforme, Bruk Oberveter rekla je da je kompanija "razočarana što je Kongres zabranio TikTok na državnim uređajima", nazvavši to "političkim gestom koji neće učiniti ništa za unapređenje interesa nacionalne bezbjednosti".

Kritičari ove društvene mreže u američkoj vladi izrazili su zabrinutost da bi kineski zvaničnici mogli da ga je koriste kao alatku za špijuniranje SAD. FBI direktor, Kris Rej, nazvao ga je "trojanskim konjem za Komunističku partiju Kine" i rekao da mu nema mjesta na vladinim uređajima dok potpune ne prekine veze sa Kinom. TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, pokušao je da odgovori na te zabrinutosti usmjeravajući sav saobraćaj u toj zemlji preko Oracle servera u SAD, obavezavši se da će obrisati sve korisničke podatke američkih korisnika sa svojih servera.

Međutim, nedavno otkriće da je ByteDance otpustio četiri radnika zbog neprikladnog pribavljanja podataka korisnika TikTok-a u SAD, među kojima su i dva novinara, vjerovatno ne pomaže slučaju ove društvene mreže. Prema izvještaju Njujork Tajmsa, zaposleni su dobili pristup IP adresama i drugim podacima povezanim sa dvojicom novinara u njihovoj potrazi da otkriju ko je odavao interne informacije medijima.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS