• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tesla srezao cijene električnih automobila u Evropi i SAD

Autor Ilija Baošić

Ilon Mask spustio cijene svojih električnih automobila na evropskom i američkom tržištu.

 Sniženje cijena Tesla automobila u EU i SAD Izvor: Tesla

Nakon postepenog podizanja cijena svojih vozila, proizvođač električnih automobila,Tesla, ih je sada drastično smanjio u pokušavaju da privuče nove kupce električnih automobila. Ova sniženja se odnose Evropu i SAD, a u zavisnosti od modela i tržišta dostižu čak 20%.

Ovaj potez, koji je doveo do pada akcija kompanije za 4,5%, uslijedio je nakon što je izvršni direktor Ilon Mask rekao da zbog recesije i većih kamatnih stopa moraju da održe rast prodaje nauštrb profita, prenosi Reuters. Stabilnija inflacija troškova takođe je bila faktor u snižavanju cijena, rekao je portparol kompanije Tesla u Njemačkoj, potvrđujući smanjenje cijena na najvećem evropskom tržištu.

"Ovo bi zaista trebalo da poveća obim prodaje u 2023. godini", rekao je u tvitu Geri Blek, investitor kompanije Tesla, koji je ostao optimističan, uprkos nedavnom naglom padu cijena akcija. "To je pravi potez".

Nove cijene

Kada je u pitanju tržište SAD, Tesla je snizila cijene Model 3, Model Y, Model X i Model S električnih vozila. Na primjer, cijene Model 3 i Model Y automobila su snižene od 6 do 20%, pa Model Y sada košta 52.990 dolara, što je znatno manje u odnosu na 65.990 dolara, koliko je koštao ranije. Naravno, tu su i državne subvencije do 7.500 dolara za mnoge modele električnih vozila, koje su stupile na snagu početkom januara.

Tesla je u Njemačkoj snizio cijene Model 3 i Model Y modela između 1 i 16 odsto, a sniženja su viđena i u Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj, gdje će kupci koji kupe Model 3 za 44.990 evra dobiti dodatno smanjenje cijene kroz vladinu subvenciju od 5.000 evra.

Ipak, nisu svi oduševljeni novim cijenama. Na nekim forumima, nedavni kupci ovih električnih automobila su se žalili da će ova sniženja dovesti do pada cijene polovnih modela i da smatraju da su previše platili. "Sniženje od 10.000 evra te definitivno natjera da pomisliš da su platio previše", rekao je jedan član Tesla Drivers and Friends foruma.

Na drugom kraju svijeta, u Kini, gdje je Tesla prošle nedjelje spustio cijene od 6 do 13 odsto, novi vlasnici ovih električnih automobila su protestovali ispred dostavnog centra, zahtijevajući kompenzaciju razlike.

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS