• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO MICROSOFT OTPUŠTA 10.000 RADNIKA? Direktor objasnio tešku odluku - "Ako uspijemo, pobijedićemo konkurenciju"

Autor Dragana Božić

Microsoft otpušta 10.000 radnika, a izvršni direktor Satija Nadela nazvao je ovu odluku teškom, ali neophodnom.

 Zašto Microsoft otpušta radnike Izvor: YouTube/Microsoft

Microsoft je najavio otpuštanje 10.000 zaposlenih do kraja ove godine, u pokušaju da se pripremi za sporiji rast prihoda. Alphabet, Amazon i Salesforce su među tehnološkim kompanijama koje su već smanjile broj zaposlenih u poslednjih par nedjelja.

Prethodnih tri godine, potražnja za uslugama zasnovanim na "cloud" tehnologiji je porasla, jer su korporacije, vladine agencije i škole podstakle rad ili učenje na daljinu, da bi umanjile mogućnost izloženosti korona virusu. Rastuće cijene podstakle su kompanije da postanu pažljivije u pogledu potrošnje na tehnologiju, što je ugrozilo trend cijena tehnoloških akcija koje su ranijih godina nadmašivale druge tržišne sektore.

Otkazi nisu iznenađenje ako se uzme u obzir činjenica da je prodaja Windows operativnog sistema i infrastrukture zasnovane na "cloud" servisima opala u prethodnih nekoliko kvartala. Talas otkaza zahvatiće sve timove u svim zemljama u kojima Microsoft ima sjedišta, i više će se odraziti na sektore prodaje i marketinga, nego inženjerske. U pitanju je smanjenje broja zaposlenih za manje od pet odsto.

"Uvjeren sam da će Microsoft izaći iz ovoga jači i konkurentniji", saopštio je izvršni direktor kompanije, Satija Nadela.

"Živimo u vremenima značajnih promjena, i iz razgovora sa potrošačima i partnerima, nekoliko stvari postale su jasne. Najprije, vidjeli smo povećanu potrošnju tokom pandemije, ali sada vidimo da potrošači optimizuju svoje digitalne troškove kako bi sa manje uradili više. Primjećujemo i da organizacije u svakoj industriji pokazuju oprez, jer su neki dijelovi svijeta već u recesiji dok je ostali tek predviđaju. Ovo je kontekst u kojem mi, kao kompanija, moramo da nastojimo da isporučimo rezultate na trajnoj bazi, investirajući u svoje dugoročne prilike. Znamo da će otkazi biti izazov za svakog pojedinca koji će biti obuhvaćen. Menadžment i ja smo posvećeni tome da kroz ovaj proces prođemo na uviđavan i transparentan način. Tretiraćemo svoje ljude sa poštovanjem i dostojanstvom. Ovakve odluke su teške, ali neophodne", napisao je on.

Analize su pokazale da bi ovaj potez moglo da uštedi kompaniji oko 2,5 milijardi dolara u narednih 12 mjeseci, ili 14 centi po akciji kada se uračuna naplata.

Microsoft nije u prethodnim decenijama imao česta otpuštanja velikog broja radnika, ali se ona povremeno dešavaju. Nakon akvizicije uređaja i usluga kompanije Nokia 2014. godine, Microsoft je otpustio 18.000 radnika.

"Zajedno moramo da podignemo ljestvicu i budemo uspješniji od konkurencije u nastojanju da isporučimo značajne inovacije od kojih potrošači, zajednice i zemlje mogu da imaju koristi. Ako to uspijemo, izaći ćemo snažniji i bićemo uspješniji u dužem periodu budućnosti. Toliko je jednostavno", napisao je Nadela.

(EURACTIV.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS