• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Windows 7 je zvanično mrtav

Autor Dragana Božić

Microsoft više neće slati bezbjednosne zakrpe za svoj stari operativni sistem.

 Windows 7 je zvanično mrtav Izvor: YouTube / MyLearningLab

Kada je Microsoft prije više od decenije najavio Windows 7 operativni sistem, mnogi su bili skeptični, pogotovo nakon debakla kakav je bio Windows Vista. Ipak, uprkos svemu, Windows 7 se pokazao odlično i postao jedan od najpopularnijih sistema svih vremena.

Koliko je taj uspjeh bilo teško ponoviti najbolje govori činjenica da su mnogi preskočili Windows 8 i 8.1 i direktno prešli na Windows 10, a nije rijetkost pronaći ljude koji i dalje ne žele da se oproste od dobro poznatog okruženja. Ipak, ti korisnici sada rizikuju svoju bezbjednost, jer je podrška za Windows 7 i Windows 8.1 zvanično ugašena.

Zapravo, smrt ovih operativnih sistema je počela u januaru 2020. godine, kada je Windows 7 prestao da prima nadogradnje, a Microsoft svojim korisnicima ponudio tri godine sigurnosnih zakrpa ukoliko plate naknadu. Ovaj potez je bio ključan u omogućavanju firmama da na vrijeme izvrše tranziciju na noviji operativni sistem, ali danas je Microsoft zvanično prestao da podržava ovaj operativni sistem, primoravajući korisnike da se prebace ukoliko vrednuju svoje osjetljive podatke.

Prema istraživanju kompanije Statcounter, čak 11,2% korisnika računara je u decembru 2022. godine i dalje koristilo Windows 7, koji je do avgusta prošle godine bio druga najpopularnija verzija Microsoft-ovog operativnog sistema, prije nego što ga je pretekao Windows 11, koji se trenutno koristi na 17% računara. Ukoliko vas zanima zašto se i Windows 8.1 gasi "u paketu" sa svojim prethodnikom - najbolji odgovor jeste da ovaj operativni sistem koristi samo 2,5% korisnika.

Ukoliko i dalje koristite Windows 7, a sigurnosne zakrpe vas ne interesuju, moramo vas podsjetiti da od 7. februara Chrome pregledač više neće raditi na vašem računaru.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS