• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještačka inteligencija stiže na Gmail i Google Docs

Autor Dragana Božić

U želji da se takmiči sa Microsoft-om koji je u svojim servisima implementirao ChatGPT, Google sada donosi sličnu funkcionalnost.

 Vještačka inteligencija stiže na Gmail i Google Docs Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Malo je reći da je vještačka inteligencija kompanije OpenAI, ChatGPT, uzdrmala svijet. Sposobnost ovog čet-bota je isprobalo više od 100 miliona ljudi, a koliko može biti koristan su prepoznale i najveće tehnološke kompanije, kao što je Microsoft, koje su ga implementirale u svoje servise.

Međutim, iako Google raspolaže najvećom količinom podataka na svijetu, i iako je zbog vještačke inteligencije na kojoj radi jedan inženjer izašao u javnost, tvrdeći da je svjesna, stiče se utisak da je kompaniju itekako iznenadila popularnost i napredak tehnologija koja pokreće ChatGPT, ali i njena primjena u Microsoft servisima. Kako ne bi zaostao, Google je sada najavio da donosi generisanje teksta pomoću vještačke inteligencije na Gmail i Google Docs.

Kada je Google Docs u pitanju, Google tvrdi da će uvođenje vještačke inteligencije omogućiti pravljenje nacrta željenog teksta, prikazujući primjer u kojem Docs kreira nacrt opisa posla na osnovu vrlo kratkog upita - slično ChatGPT čet-botu, samo unutar aplikacije za obradu teksta.

Izvor: Google

Google takođe tvrdi da će buduće iteracije Docs aplikacije uključivati mogućnost "razmjene ideja, traženja grešaka, pisanje i izmjene" uz pomoć vještačke inteligencije.

Osim Docs-a, Google je takođe predstavio AI funkcije unutar Gmail-a. Nadograđujući se na već dostupne Smart Reply i Smart Compose funkcije, Gmail će moći da kratke mejlove proširi, kao da i promijeni izražavanje u formalniji ton. Vještačka inteligencija će takođe moći da skraćuje dugačke pasuse, izvlači teze, kao i da napiše nacrt mejla na osnovu kratkog uputstva.

Izvor: Google

AI alatke će od ovog mjeseca biti dostupne određenim korisnicima, nakon čega će njihova dostupno biti proširena i na ostatak korisničke baze. Jedna od glavnih poruka koju je Google tokom najave poslao jeste da "AI nije zamjena za domišljatost, kreativnost i pamet pravih ljudi".

U videu ispod možete vidjeti kako će izgledati upotreba vještačke inteligencije u Google servisima:

Google veštačka inteligencija
Izvor: Google Workspace

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS