• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekskluzivni pogled na Nokia rover koji će NASA lansirati na Mjesec

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Nokia je razvila lunarni rover koji će testirati 4G komunikaciju na površini Mjeseca.

 Nokia napravila rover koji će istraživati Mjesec Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Dok svijet okreće svoju pažnju ka 5G tehnologiji, Nokia ima drugi pristup, te istražuje potencijal 4G tehnologije u svemiru. Na MWC 2023 sajmu, Nokia je predstavila lunarni rover koji će testirati 4G komunikaciju na Mjesecu.

Iako djeluje da u poređenju sa 5G, 5.5G, pa čak i pričom o 6G tehnologiji ova vrsta povezivanja gubi na značaju, projekat finske kompanije predstavlja značajan korak u razvoju rješenja koja će biti korisna u budućim svemirskim misijama.

NASA je 2020. godine dodijelila kompaniji Nokia ugovor vrijedan 14,1 milion dolara da napravi prvu 4G LTE mrežu na Mjesecu kao dio projekta u kojem su angažovane razne kompanije da razviju tehnologije koje agenciji možda biti korisne u misijama kao što je Artemis.

Nokia rover će ove godine naći na Mjesecu u okviru IM-2 misije, koju će u svemir poslati Falcon 9 raketa kompanije SpaceX, a na površinu Zemljinog satelit spustiti Nova-C lender. Nakon slijetanja, potrebno je ostvariti komunikaciju između rovera i lendera, a ona će se odvijati na frekvenciji od 1.800 MHz.

Prepreke komunikacije na Mjesecu

Jedan od izazova koji Nokia želi da prevaziđe jesu ograničenja pokrivenosti koja ne postoje na Zemlji. Kako je visina lendera, u kome će se nalaziti bazna stanica, samo 4 metra, a Mjesec mnogo manji od Zemlje, to znači da će signal dostići horizont mnogo brže, ostavljajući sve iza horizonta u "komunikacionom mraku".

Dodatno, ekstremni uslovi na Mjesecu, koji uključuju ekstremno visoke i niske temperature, će testirati izdržljivost opreme.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kako tvrdi glavni istraživač na projektu, Luis Maestro, očekuje se da će misija trajati dvije nedjelje, u toku koje će se rover udaljiti od lendera na oko kilometar, a zatim nastaviti da se udaljava kako bi se testirao domet, a očekuje se da će oprema kompanije Nokia omogućiti veće brzine prenosa od trenutnih rješenja agencije NASA, odnosno do 50 Mbps kada je brzina preuzimanja u pitanju.

Ipak, kako se lender i rover napajaju solarnom energijom, oprema će se ugasiti tokom lunarne noći, a iako će naučnici pokušati da ponovo stupe u kontakt, ne polažu velike nade da će ista nastaviti da funkcioniše.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS