• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta će donijeti iPhone 15 Pro Max: Sve glasine i predviđanja na jednom mjestu

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Sve što znamo o najboljem iPhone telefonu - glasine, predviđanja i rane informacije

 iPhone 15 Pro Max: Predviđanja i funkcionalnosti Izvor: Twitter / @jonjuhan

Iako su rane glasine tvrdile drugačije, analitičari su složni da će sljedeći najbolji telefon u ponudi kompanija Apple biti iPhone 15 Pro Max, a ne iPhone 15 Ultra. Iako se ne očekuju prevelike razlike u odnosu na još uvijek aktuelni 14 Pro Max model, kompanija Apple bi pravim nadogradnjama mogla da još jednom zada domaći zadatak konkurenciji, koji će kao i do sada mnogi kopirati - na ovaj ili onaj način.

Izrez prednje kamere - Dynamic Island - je zagarantovan, a najmoćnije performanse, dodatak periskopske kamere i novi materijal kućišta su samo neka od očekivanih poboljšanja. Hajde da vidimo šta znamo do sad.

iPhone 15 Pro Max dizajn i ekran

Prema glasinama koje su do sada stizale do nas, ove godine nam stiže novi dizajn, sa zaobljenim ivicama poleđine. Nisu svi ljubitelji trenutnog izgleda, pa je ova promjena sigurno dobrodošla. Dodatno, očekuje se da će šasija ovaj put biti izrađena od titanijuma, što bi uređaj učinilo jačim i lakšim - značajna nadogradnja u odnosu na nerđajući čelik na aktuelnim modelima, koji je podložniji vidljivim oštećenjima u slučaju pada.

Još jedna značajna promjena u dizajnu su "lažni" tasteri na ivicama uređaja. Novo rješenje će, poput HOME dugmeta na iPhone SE modelima, za osjećaj kliktanja uposliti motor vibracije. Glasine takođe tvrde da tasteri za kontrolu zvuka više neće biti dva odvojena tastera, već jedan. Ove promjene bi trebale da novi telefon učine otpornijim na vodu i prašinu.

Kada je ekran u pitanju, očekuje se da će iPhone 15 Pro Max imati istu dužinu dijagonale od 6,7 inča, kao i da ćemo ponovi vidjeti dinamičku brzinu osvežavanja do 120 puta u sekundi zahvaljujući LTPO tehnologiji. Apple će sigurno čačkati boje i osvjetljenost ekrana, a prema tvrdnjama koje nam stižu iz lanca proizvodnje, debljina okvira će biti rekordno mala - navodno, 1,55 mm (trenutno 2,17 mm).

Iako će ekran biti ravan, okviri navodno neće, pa bi mogli da vidimo pomalo uzvišen ekran nego što smo imali priliku tokom prethodnih godina.

iPhone 15 Pro Max kamere

Očekujte da izgled sistema kamera ostane manje-više isti. Tri modula kamere će opet biti na raspolaganju, a glasine o periskopskoj kameri, umjesto telephoto, su sve glasnije. Pominje se mogućnost optičkog zuma do 6x, ali ostaje nam da sačekamo i uverimo se u to.

Iako bi rezolucija glavne kamere trebala da ostane na istih 48 MP, priča se da se Apple ovaj put odlučio na najmoderniji senzor kompanije Sony, koji bi trebao da ispravi neke nedostatke prethodnog modela, poput ekspozicije. Kako tvrdi poznati insajder Nikkei, "novi Sony senzor će duplirati saturaciju signala na svakom pikselu. Drugim riječima, novi ovaj senzor upija više svjetla i smanjuje lošu ekspoziciju u određenim uslovima, omogućavajući kamera da jasno fotografiše lice, čak i kada subjekat stoji ispred jakog svjetla".

Kako saznaje Kuo, pouzdani analitičar, glavna kamera bi mogla da ima sočiva sastavljena od osam dijelova, umjesto sedam, kako bi se smanjila distorzija slike.

Takođe kruže priče i o novom LiDAR senzoru, koji bi trebao da donese bolje performanse i efikasnost. Ovo ne bi samo uticalo na autonomiju baterije, već i na bolje fotografije u portret režimu, kao i unapređenje iskustva u aplikacijama proširene realnosti.

iPhone 15 Pro Max performanse i povezivanje

Kada su performanse u pitanju, sigurno nas očekuje novi A17 Bionic čipset, koji bi trebao da bude izrađen na 3-nanometarskom proizvodnom procesu kompanije TSMC, dodajući bolju efikasnost i još više tranzistora.

Očekivana unapređenja u performansama se ne odnose samo na procesor i grafiku, već i na mašinsko učenje i procese zadužene za stvari kao što je proceusiranje slika ili upravljanje ličnim asistentom Siri.

Navodno su procurili i prvi rezultati sintetičkih testova u kojima je iPhone 15 Pro Max ostvario Single Core rezultat od 3.019 poena, odnosno 7.860 Multi Core na Geekbench 6 testu. Ukoliko su ove brojke tačne i ukoliko uporedimo rezultate testa sa Androidima, već sada se može reći da je Apple ponizio konkurenciju. Na istom testu, Galaxy S23 telefoni su ostvarili rezultat od 2.017 / 5.262 poena.

Što se povezivanja tiče, još uvijek se ne zna da li će Apple donijeti dvosmernu satelitsku komunikaciju kakvu smo vidjeli na novi telefonima Huawei P60 serije, ali Wi-Fi 6E podrška je gotovo sigurna.

iPhone 15 Pro Max baterija i punjenje

Nije bilo glasina o kapacitetu baterije iPhone 15 Pro Max uređaja, pa očekujemo da vidimo istih 4.323 mAh i ove godine, uz možda poboljšanu autonomiju zbog efikasnijeg čipseta.

Nema ni spekulacija o snazi punjenja, koja je na prethodniku bila 20 W, daleko ispod konkurencije - čak 12 puta manje od telefona sa najbržim punjenjem na svijetu. Međutim, ono o čemu jeste bilo informacija je odbacivanje Lightning i implementacija USB-C porta - konačno! Međutim, Apple ne bi bio Apple kada ne bi komplikovao stvari, pa prve informacije kažu da će se uređaj puniti sporije ukoliko kabl nije sertifikovan od strane giganta iz Kupertina.

iPhone 15 Pro Max premijera i cijena

Apple će sigurno novu seriju uređaja, među kojom je i iPhone 15 Pro Max lansirati početkom septembra ove godine. Očekujemo da će cijena ostati ista, mada se spekulisalo o poskupljenju od 100 dolara. Ne znamo da li ćemo i mi osjetiti to poskupljenje ili je u pitanju odluka koja je rezervisana za američko tržište, ali to ćemo tek vidjeti. Podsjetimo, Apple je prošlog septembra podigao cijene na većini tržišta širom svijeta, ali ne i u SAD.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS