• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljudi sve manje kupuju telefone, tržište nastavlja da tone

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Apple je u prvom kvartalu prepustio poziciju kompaniji Samsung, ali južnokorejski gigant ima razloga za brigu.

 Prodaja telefona sve manja Izvor: Reddit / G8M8N8

Borba za prevlast na tržištu pametnih telefona je u punom jeku. Mnogi brendovi, uključujući Apple, Samsung, Xiaomi, Vivo i Oppo, pokušavaju da privole što veći broj kupaca, odnosno da zauzmu što veći udio prodaje. Informacije o prodaji nam najčešće stižu od analitičarskih kompanija, a jedna od njih, Canalys, je upravo objavila svoj izvještaj prodaje pametnih telefona u prvom kvartalu 2023. godine. Nažalost, nisu dobre vijesti.

Prodaja pala za 12 odsto u prva tri meseca

Iako je konkurencija sve veća, bojimo se da se isto ne može reći i za prodaju. Prema najnovijem izvještaju, prodaja pametnih telefona je u poređenju sa istim periodom prošle godine opala za 12 odsto u prva tri mjeseca 2023. Naravno, nije svaki period godine isti, a talasanja od oko 10 odsto su sasvim normalna. Međutim, ovo je već trend koji traje, te je jasno da korisnici sve rjeđe mijenjaju svoje uređaje.

  • Samsung - 24% (Q1, 2022) - 22% (Q1, 2023)
  • Apple - 18% (Q1, 2022) - 21% (Q1, 2023)
  • Xiaomi - 13% (Q1, 2022) - 11% (Q1, 2023)
  • Oppo - 9% (Q1, 2022) - 10% (Q1, 2023)
  • vivo - 8% (Q1, 2022) - 8% (Q1, 2023)
  • Ostali - 28% (Q1, 2022) - 28% (Q1, 2023)

Kao što možete da vidite u poređenju iznad, najvažnija razlika jeste promjena na pol poziciji - opet. Apple, koji je tokom prošlog kvartala bio na vrhu zahvaljujući prodaji iPhone 14 serije uređaja, prepustio je svoje mjesto kompaniji Samsung. Razlog ove promjene je definitivno predstavljanje Galaxy S23 serije i splasavanje pompe koja je okruživala aktuelne Apple modele.

Ipak, interesantno je da ove godine da ta razlika nije velika kao prethodnih, jer je prošlogodišnjih 6 procenata razlike spalo na samo 1 odsto. Uprkos tome, južnokorejski gigant je i dalje globalni lider po ukupnom broju prodatih telefona, za šta je posebno zaslužna prodaja niskobudžetnih uređaja. Međutim, ukoliko posmatramo samo profit, Apple lako vodi u toj kategoriji.

Ukoliko se osvrnemo na treće mjesto na listi, Xiaomi, vidimo da kompanija nastavlja da muku muči sa rastom, te je u prva tri mjeseca ove godine uspjela da ugrabi 11 odsto udjela tržišta, 2% manje nego prošle godine. Razloge ovog pada Xiaomi sigurno može pronaći u inflaciji i globalnom ekonomskoj krizi, iako kompaniju kupci često kritikuju zbog povećanja cijena. Četvrto i peto mjesto na listi zauzimaju Oppo i vivo, koji su uspjeli da održe ili ojačaju poziciju iz 2022.

Da li ste vidjeli kako izgleda Oppo Find X6 Pro?

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS