• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"AI profesor" predavaće studentima na Harvardu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Harvard će na jesen dobiti pojačanje u obliku "AI profesora", a biće zadužen za popularni kurs kodiranja – CS50.

 Harvard univerzitet Izvor: Shutterstock

Univerzitet Harvard prihvata generativnu vještačku inteligenciju u učionicama, uvodeći cjelodnevno dostupnog digitalnog pomoćnika u učenju nazvanog CS50 bot na svom kursu programiranja. Četbot kao nastavnik trebalo bi da pomogne studentima da otklanjaju greške u kodovima, daje im povratne informacije o dizajnu i odgovara im na pojedinačna pitanja o greškama i nepoznatim linijama koda, piše PCMag.

Studenti će od početka semestra biti ohrabrivani da ga koriste jer će on moći da podrži tempo i stil učenja koji njima pojedinačno najbolje odgovara, kaže profesor Dejvid Džej Malan. To će između ostalog biti moguće jer će bot biti dostupan 24 sata sedmično, za razliku od pravih, ljudskih nastavnika.

Ovo je brz preokret u školskoj godini ovog Univerziteta, jer na kraju jesenjeg semestra 2022. Harvard nije imao politiku korišćenja veštačke inteligencije u zvaničnom programu.

Novi pristup učenja neće dakle koristiti ChatGPT ili GitHub Copilot koji su se ispostavili kao veoma popularni među programerima, jer su kako kaže profesor Malan, oni trenutno „previše korisni“ alati. Umjesto njih Univerzitet je razvio sopstveni veliki jezički model koji će biti sličan pomenutim četbotovima, ali će se fokusirati na vođenje učenika do odgovora, umjesto da ih tek tako obezbijedi.

CS50 je dostupan besplatno i studentima koji nisu sa Harvarda na onlajn platformi edX. Kako ističe profesor Malan, da bi ga studenti koristili, potrebno je proći kroz materijale sa platforme, a detalji su objašnjeni na sajtu.

(Benchamrk)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS