• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft i Meta predstavili novi besplatan AI alat

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Novi veliki jezički model Llama 2 je za komercijalne svrhe, treniran na 40 posto više podataka od prethodnika, a predstavile su ga kompanije Meta i Microsoft

 Llama 2 ai alat Microsoft Izvor: Microsoft/screenshot

Kompanija Meta lansirala je svoj novi AI model Llama 2 što je skraćenica od large language model. Za razliku od svog prethodnika Llama 2 je otvorenog koda sa komercijalnom licencom što znači da će moći naširoko da se koristi.

Meta i Microsoft su se udružili u ovom poduhvatu, te će tako Llama 2 biti dostupna na Microsoft Azure platformi, na kojoj je programeri mogu koristiti u različite svrhe, objavljeno je na blogu.

Ovakav jezički model omogućava kompanijama da prilagode tehnologiju za svoje potrebe i razvoj alata kao što su četbotovi i generatori slika.

Llama 2 trenirana je na 40 posto više podataka od svog prethodnika, sa dvostrukom većom dužinom konteksta i parametrima čija se brojka kreće od 7 do čak 70 milijardi. Generativne vještačke inteligencije kao što je Llama rade pomoću takozvanih tokena koji predstavljaju dijelove riječi. Svaka od njih, ograničena je brojem tokena koje možda da obradi kao i njihovim kontekstom, a Meta ističe da je novi model treniran na 2 biliona tokena.

Nadograđeni AI model stavlja veći naglasak na odgovornost jer su programeri testirali modele na bezbjednost i kreiali šemu transparentnosti da bi detaljno prikazali potencijalne probleme, tvrdi Meta. Uz model postoji i vodič za „odgovorno korišćenje“ kako bi se spriječile zloupotrebe i korišćenje u svrhe kriminalnih aktivnosti i obmanjujućih sadržaja.

Kompanija je besplatno objavila i unapred obučene verzije ovog modela koje su orijentisane na razgovor, a alat će moći da radi direktno na računarima sa Windows operativnim sistemom.

Rivali u razvoju vještačke inteligencije imaju tendenciju da budu zatvorenog koda kako bi povećali svoje prihode od pretplate ili licenciranje. To je na primer slučaj sa jednom od glavnih Meta rivala, startapom OpenAI i njegovim GPT-4 modelom vještačke inteligencije.

Ipak, kada su ovakvi modeli otvorenog koda u pitanju, osim dostupnosti njegovog korišćenja za komercijalne i istraživačke svrhe, postoji zabrinutost da hakeri mogu ignorisati uslove korišćenja alata i koristiti ga u opasne svrhe.

Upravo slična stvar desila se sa prethodnim Llama modelom koji je takođe bio otvorenog koda, ali namijenjen samo akademskim krugovima i istraživačima, ne i kompletnoj javnosti. Naime, kod ovog modela pojavio se na torentima što je poremetilo prvobitne planove kontrole pristupa i odgovornog korišćenja.

Kada je u pitanju Microsoft koji učestvuje u ovom projektu, Llama 2 predstavlja još jednu ponudu da ova kompanija ostane ispred svoje konkurencije dajući svojim klijentima više izbora posebno ukoliko su zainteresovani za podešavanja modela prema svojim potrebama.

(Benchmark.rs)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS