• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samsung i LG spremaju veliki skok u tehnologiji ekrana

Autor Ilija Baošić

Dva najveća proizvođača OLED ekrana razvijaju svjetlije i efikasnije panele.

 Samsung i LG razvijaju svjetlije i efikasnije OLED ekrane Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

OLED paneli su veoma popularni na tržištu pametnih telefona. Od srednje do flagship klase, danas je veoma teško pronaći druga rješenja u prenosivim uređajima. Odlični uglovi gledanja, efikasnost, jarke boje i velika brzina osvežavanja samo su neki od razloga zašto kupci zahtijevaju da se ovi paneli nađu u proizvodima koje kupuju, a sada imamo priliku da vidimo šta je sljedeći korak za ovu tehnologiju.

Dva najveća proizvođača OLED ekrana, Samsung Display i LG Display, sada razvijaju napredniju vrstu panela koji će doneti još veći nivo osvjetljenja, ali ne po cijenu potrošnje energije, saznaje južnokorejski portal TheElec. Dakle, još svjetliji i efikasniji ekran.

Kako je ekran jedan od najvećih potrošača energije u pametnom telefonu, ovakav napredak je izuzetno značajan, pogotovo ako uzmemo u obzir nivo osvjetljenja koji današnji ekrani mogu da dostignu.

Kompanije su do ovog poduhvata stigle tako što su unapredile gornji, CPL sloj panela, učinivši ga značajno manje refraktivnim. Ovaj sloj na postojećim rješenjima ima visok nivo refrakcije, zbog čega postoje osetni gubici svjetlosti koje diode emituju. Unapređenjem ovog sloja više svjetla može da neometano prođe kroz njega, zbog čega ekran postaje svjetliji, bez potrebe za većom potrošnjom energije.

LG već koristi sličnu tehnologiju, nazvanu MLA, u svojim OLED panelima namijenjenim televizorima. Sačinjen od milijardi konveksnih sočiva, ovaj sloj prikuplja svetlost koju proizvodi emitujući sloj i sprečava njenu refrakciju. Rezultat je da su OLED paneli sa MLA tehnologijom 20% svjetliji, a jednako efikasni kao druga rješenja.

Nažalost, unapređenje ovog CPL sloja sa sobom unosi veći kompleksnost, kao i veće troškove proizvodnje. TheElec tvrdi da su Samsung Display i LG Display trenutno u pregovorima sa kompanijama Apple i Samsung MX (divizija za razvoj pametnih telefona). Od ovih pregovora, odnosno od pristanka ovih tehnoloških giganata da koriste skuplje ekrane zavisi da li ćemo ovaj tehnološki proboj uskoro vidjeti na novim telefonima.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:37
LG UltraGear 32GQ850 monitor
Izvor: LG
Izvor: LG

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bob Rock

Pitanje je koliko te jarke boje pogoduju ljudskom oku...

RECENZIJE

TIPS & TRICKS