• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina od septembra ograničava izvoz DRONOVA i tehnologije za letjelice

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Globalno tržište pogađaju nova tehnološka previranja jer je usljed sankcija koje joj je SAD uvela, sada Kina ograničava izvoz dronova i njihove opreme.

 Kina ograničava izvoz dronova Izvor: MONDO portal.

Kina ograničava izvoz dronova i opreme koja se koriste za ove bespilotne letjelice, počevši od prvog septembra ove godine, kako bi zaštitila svoju „nacionalnu bezbjednost i interese“, javlja Reuters. To dalje stvara nova tehnološka previranja na globalnom tržištu, a potez može da se tumači kao odgovor na niz SAD sankcija prema Kini u vezi sa pristupom tehnologiji.

U opremu koja takođe podleže izvoznim kontrolama spadaju, između ostalog, neke vrste motora za bespilotne letjelice, laseri, komunikaciona oprema i antidron sistemi, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine. Uz njih, ograničenja će obuhvatiti i neke potrošačke dronove, a civilni dronovi više neće moći da se izvoze u vojne svrhe, piše u saopštenju.

Iz ministarstva navode da je „skromno kinesko proširenje obima kontrole dronova“ važna mjera za demonstraciju kineskog stava kao odgovorne i velike zemlje za sprovođenje globalnih bezbjednosnih inicijativa i održavanje mira u svijetu.

Povezano

Potez Kine može se tumačiti kao još jedan odgovor na niz tehnološko-ekonomskih sankcija koje je SAD uvela prema ovoj državi, a kojima su se pridružile neke države saveznici što je dovelo do problema na svjetskom tržištu u industriji čipova. Kina je kao jedan od odgovora na američke sankcije nedavno uvela izvozna ograničenja elemenata čijih je najveći svjetski pojedinačni izvor, a koji su bitni za proizvodnju AI čipova.

I u ovom slučaju, postavka stvari je slična. Naime, Kina ima veliku industriju dronova i izvozi ih na nekoliko tržišta, uključujući tu i SAD. Štaviše, američki zakonodavci rekli su da više od 50 posto dronova koji se prodaju u SAD proizvodi kineska kompanija DJI, kao i to da su oni najpopularniji dronovi koje koriste agencije za javnu bezbjednost.

Ova kompanija je saopštila da je do sada uvijek striktno poštovala zakone i propise zemalja u kojima posluje, uključujući i kineske regulatorne zahtjeve za kontrolu izvoza. S tim u skladu, ovo bi administraciji američkog predsjednika moglo da napravi još jedan problem koji je sama izazvala. Baš kao i u slučaju sa galijumom (čiji je Kina izvoz ograničila), jer je Pentagon najavio da će ovaj elelement sada morati da nabavlja iz otpada drugih proizvoda.

S druge strane, iz Njemačke su prošle godine stizale optužbe na račun kineske DJI kompanije da je omogućila curenje podataka o ukrajinskim vojnim pozicijama rukovodstvu Rusije tokom aktuelnog sukoba. DJI je ove navode odbacio kao „potpuno lažne“, a u aprilu ove godine kinesko ministarstvo trgovine je saopštilo da zapadni mediji šire neosnovane optužbe za „izvoz bespilotnih letjelica na ratištu u Ukrajini.“

(Benchmark/Mondo)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS