• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms Veb teleskop snimio najudaljeniju zvijezdu ikada

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Džejms Veb teleskop snimio je najudaljeniju zvijezdu ikada. Irendel se nalazi 28 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, a smatra se da je postojala u prvoj milijardi godina svemira.

 Džejms Veb snimio najudaljeniju zvijezdu Izvor: NASA

Astronomi su uz pomoć Džejms Veb svemirskog teleskopa uspjeli da snime najudaljeniju zvijezdu do sada.

Zvijezda Irendel je toliko udaljena od Zemlje, da se procjenjuje da je njena svjetlost koju Džejms Veb teleskop bilježi, emitovana tokom prve milijarde godina postojanja univerzuma. Podsjećamo, svemir je star oko 13,8 milijardi godina.

Ranije procjene nagovještavale su da je zvijezda Irendel udaljena 12,9 milijardi svjetlosnih godina, ali zbog širenja svemira i dužine "putovanja" svjetla, astronomi sada vjeruju da je zvijezda Irendel trenutno udaljena 28 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje.

Ime ove zvijezde izvedeno je iz staroengleskog, i znači "jutarnja zvijezda" ili "svjetlost koja se uzdiže". Irendel je prvi put primjećena od strane teleskopa Habl prošle godine.

Ova nevjerovatno udaljena zvezda svetlija je milion puta od našeg Sunca, i dva puta vrelija. Nalazi se u galaksiji Luka izlaska sunca i astronomi su uspeli da je snime samo zahvaljujući masivnom skupu galaksija, WHL0137-08, koji se nalazi između nje i Zemlje. Ovaj skup galaksija "uveličao" je Irendel tako da teleskop Džejms Veb može da je snimi.

Izvor: NASA

U pitanju je fenomen nazvan gravitaciono sočivo. Dešava se kada se bliski objekat ponaša kao "lupa" za udaljeni. Gravitacija povećava i krivi svjetlost udaljenih galaksija u pozadini, što znači da je u ovom slučaju, pojačala svjetlost Irendela za više hiljada puta.

Masivne zvijezde kao što je Irendel obično imaju i prateće zvijezde. Astronomi nisu mislili da će uspjeti da ih zabilježe, ali boje koje je Džejms Veb teleskop zabilježio sugerišu moguće prisustvo crvene, relativno hladne zvijezde.

Pogledajte video:

Najudaljenija zvezda ikada
Izvor: YouTube/VideosFromSpace

(SmartLife)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS