• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je USB-C i zašto nam je zaista potreban?

Autor Miloš B. Jovanović

Nastanak USB-C konektora bio je podstaknut željom da se konačno nađe rješenje za konfuzuju koju je stvarala gomila različitih priključaka

 Usb c savjeti i korištenje Izvor: Unsplash

Najveća promjena koja je došla sa novom iPhone 15 serijom pametnih telefona – prelazak sa starog Lightning na standardni USB-C priključak, dovela je taj "univerzalni konektor" u centar pažnje kako ljubitelja tehnologije, tako i običnih korisnika.

USB-C je prvi put uveden u upotrebu 2014. godine i od tada do danas je postajao prihvaćeniji u tehnološkoj zajednici. Njegov nastanak bio je podstaknut željom da se konačno nađe rješenje za konfuzuju koju je stvarala gomila različitih konektora (3,5 mm džek za slušalice, VGA, USB...) sa kojima su se ljudi borili duže od dvijhe decenije.

Zato je sama ideja uvođenje "spasonosnog" jedinstvenog konektora bila kao veliki podsticaj za USB-C.

Izvor: Unsplash, YouTube / Matt Talks Tech

Ne samo da je novi priključak otklonio probleme sa kojima su se susretali USB-A i USB-B, već je donio i mogućnost transfera podataka velikom brzinom, prenosa video signala i punjenja baterija putem jednog kabla. Sve to ga čini mnogo korisnijim i upotrebljivijim od prethodnika.

I, za razliku od brojih proizvođača koju su ga sve više prihvatali i uvodili na svoje uređaje, jedino se Apple sve do sada držao po strani.

Ekološki razlozi

Mnoge pristalice uvođenja jedinstvenog konektora, zalažu se za njegovo upotrebu zbog smanjenja ukupne količine otpada koju odbačeni kablovi stvaraju.

Kada imamo samo jedan kabl, tada ćemo moći da ga koristimo dokle god je ispravan, umjesto da ga bacamo sa svakim uređajem koji zamjenimo.

To što će svaki uređaj sada podržavati istu vrstu konektora, znači i da će vjerovatno postati nevažno to da li će proizvođači kablove stavljati u pakovanje sa uređajima.

Iako će nedostatak kabla u pakovanju telefona vjerovatno mnogima zasmetati, za druge je veliki korak napred ka smanjenju otpada, što će u krajnjem ishodu verovatno uticati i na smanjenje efekata klimatskih promjena.

Sve u svemu, može se zaključiti da je USB-C tu da bi učinio život lakšim ljudima širom svijeta koji koriste pametne telefone i brojne druge uređaje.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS