• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raspravlja se u kafani, priča bajke za laku noć: ChatGPT progovorio ljudskim glasom

Autor Miloš B. Jovanović

Za sposobnost govora ChatGPT-ja "zaslužan je model koji pretvara tekst u govor, sposoban da na osnovu teksta, za samo nekoliko sekundi, generiše priču za traženi upit"

 ChatGPT govor ljudskim glasom Izvor: Pixabay

ChatGPT je korisnicima omogućio glasovnu komunikaciju, pa će oni sada vještačkoj inteligenciji moći da postavljaju pitanja na isti način kao što ih postavljaju svojim prijateljima, na šta će im četbot glasom odgovoriti.

Startap kompanija OpenAI, koja stoji iza globalno popularnog četbota, u ponedjeljak je najavila da će on dobiti nove mogućnosti, među kojima je i sposobnost da sa korisnikom uđe u glasovnu konverzaciju.

U postu na svom kompanijskom blogu, OpenAI je najavio da korisnici sada mogu od četbota da "zatraže priču za pred spavanje za cijelu porodicu ili da sa njim zapodenu raspravu za večerom". Glas četbota ima sličnosti sa govorom i načinom obraćanja glasovnih asistenata Amazon Alexa i Apple Siri.

U OpenAI-jevom promo videu, korisnik pita ChatGPT da mu ispriča priču o "ježu po imenu Lari", na šta četbot počinje da priča ljudskim glasom priču u kojoj objašnjava kakva je ježeva kućica i ko je njegov najbolji drug.

Za sposobnost govora ChatGPT-ja "zaslužan je model koji pretvara tekst u govor, i koji je sposoban da na osnovu teksta, za samo nekoliko sekundi, generiše priču za traženi upit". Open AI ističe da su izradi tog modela sarađivali sa pet različitih glasovnih glumaca koji čiji se glasovi koriste za animiranje četbota, prenosi CNN Business.

Takođe, četbot je sa novim unpređenjima dobio i mogućnost da daje odgovore i i na upite sa slikama. Tako, na primjer, sada možete da mu kao upit date fotografiju onoga što imate u frižideru, a ChatGPT će vam pomoći oko racepta koji sa tim namirnicama može da se napravi.

Nove funkcije će korisnicima koji plaćaju za upotrebu ChatGPT aplikacije postati dostupne u naredne dvije nedjelje.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS