• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI SU SVE INFORMACIJE ČET-BOTOVA TAČNE? Šefica Gugla otkriva zašto vještačka inteligencija nije savršena

Autor Dušan Volaš

Neki smatraju da čet-botovi poput Barda i ChatGPT-a mogu "ubiti" tradicionalnu pretragu, kojom dominira Gugl. Ali korisnici su otkrili da informacije koje pružaju mogu biti pogrešne ili čak potpuno izmišljene.

 Google chatbot Bard Izvor: EPA-EFE/ELIJAH NOUVELAGE

Iz Gugla kažu da bi ljudi trebalo da koriste njihov pretraživač da bi proverili da li su informacije koje je pružio njegov čet-bot, Bard, zaista tačne.

Neki smatraju da čet-botovi poput Barda i ChatGPT-a mogu "ubiti" tradicionalnu pretragu, kojom dominira Gugl. Ali korisnici su otkrili da informacije koje pružaju mogu biti pogrešne ili čak potpuno izmišljene.

Guglova šefica u Velikoj Britaniji Debi Vajnstajn rekla je da Bard "u stvari nije mjesto na kojem tražite određene informacije".

Govoreći za BBC program "Today", ona je rekla da bi Barda trebalo smatrati "eksperimentom" koji je najpogodniji za "saradnju oko rešavanja problema" i "stvaranje novih ideja".

"Podstičemo ljude da zapravo koriste Gugl kao pretraživač da bi zapravo referencirali informacije koje su pronašli", rekla je ona.

Vajnstajn je istakla da su korisnici imali priliku da daju povratne informacije o odgovorima koje im je Bard dao, uz pomoć opcije sa palcem nagore ili nadole.

Izvor: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Bardova početna stranica takođe jasno kaže da ima "ograničenja i da to neće uvijek uspjeti", ali ne ponavlja savjet Vajnstajnove da sve rezultate treba proveriti korišćenjem regularnog pretraživača.

Kada je ChatGPT stupio na scenu u novembru 2022. to je navelo ljude da se zapitaju da li bi Guglova nevjerovatno unosna pretraga mogla biti ugrožena.

To je takođe podstaklo širu debatu o tome kako veštačka inteligencija (AI) - koja pokreće čet-botove - može da preoblikuje svijet rada ili čak da ugrozi budućnost čovječanstva, što je izazvalo globalnu regulatornu trku u vezi sa AI.

Drugi su sugerisali da je prijetnja koju predstavlja vještačka inteligencija preuveličana i da je debata oko nje postala histerična.

Mnogi, uključujući britanskog premijera Rišija Sunaka, takođe su ukazali na ekonomske mogućnosti koje AI nudi. Ali Gugl kaže da dosta ljudie trenutno ne znaju kako da ih prate.

Objavljen je izvještaj u kojem se kaže da je interesovanje za pretragu za vještačkom inteligencijom dostiglo najviši nivo u Velikoj Britaniji u prvoj polovini 2023. godine, a među pitanjima "kako da" ističe se "kako zaraditi novac pomoću veštačke inteligencije". Navodi se da je pitanje "kako vještačka inteligencija može pomoći biznisu?" takođe među istaknutim.

Da bi se pomoglo u rješavanju tog nedostatka znanja, pokreće se besplatna serija onlajn obuka pod nazivom "New Fundamentals", za koju kaže da može dati ljudima i preduzećima "praktične vještine i znanje da shvate nevjerovatne prednosti vještačke inteligencije".

U izvještaju, tehnološki gigant takođe ističe ono što naziva "kritičnim nedostatkom tehničkih vještina u Velikoj Britaniji", koji će - ako se ne riješi - "ostati prepreka ravnomjernom rastu širom zemlje, posebno zbog potražnje za vještačkom inteligencijom i drugom tehničkom ekspertizom".

(EURACTIV.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS