• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više podataka, veća zarada: Dogovor striming platformi i scenarista okončao štrajk u Holivudu

Holivudski pisci se vraćaju na posao sa novim ugovorima koji će promijeniti način na koji striming industrija radi, pošto će Netflix, Disney i druge platforme ubuduće morati da im dostavljaju podatke o gledanosti

 Dogovor striming platformi i scenarista  Izvor: SmartLife / Chinnapong

Netflix i ostale striming platforme ubuduće će morati da dijele podatke o gledanosti sa kreatorima i autorima filmova i serija koje produciraju. To je rezultat štrajka Udruženja scenarista Amerike (Writers Guild of America – WGA), koji je prethodnih 148 dana blokirao Holivud.

Glavni zahtjev pisaca bio je da kompanije u čijem vlasništvu su najpoznatiji i najveći striming servisi dijele sa kreatorima serija i filmova podatke o gledanosti i publici, koje prikupljaju.

Holivudski pisci se vraćaju na posao sa novim ugovorima koji će promijeniti način na koji ova industrija radi, tako što će oni ubuduće dobijati veći dio prihoda od emitovanja uspješnih serija i filmova. To znači da će velike kompanije, kao što su Netflix i Disney, morati da dijele više podataka o gledanosti sa njima.

Veliki nedostatak transparentnosti u vezi sa metrikom striminga bio je glavni razlog višemjesečne borbe WGA i Alijanse filmskih i televizijskih producenata (Alliance of Motion Picture and Television Producers - AMPTP), koja zastupa interese giganata industrije zabave kao što su Netflix, Disney i Warner Bros. Discovery.

Naknadne isplate od profita

U biznisu koji se zasniva na uspjehu serija i filmskih hitova, zarada stvaralaca i filmskih zvijezda se često zasniva na naknadnim isplatama od profita uspješnih projekata. Zbog toga je nedostatak jasne metrike ograničio sposobnost kreatorima i glumcima da i sami budu dio tog uspjeha, piše Business Insider.

Osim samih njihovih zarada, otvaranje podataka koje su do sada produkcije držale za sebe, pobudilo je nade i među oglašivačima, koji se sada takođe nadaju većim prihodima, pošto su se i oni ranije žalili na netransparentnost produkcija kada je o podacima o gledanosti riječ.

Ti podaci su takođe neophodni i brendovima i marketarima kako bi znali do koga dopiru njihove reklamne poruke i da li onu uopšte "rade". To je naročito značajno velikim brendovima koji ulažu u striming distiribuciju.

Šest scenarista i transparantnost podataka

U AMPTP su se složili da će sa striming servisima "u povjerenju" dijeliti informacije o ukupnoj dužini trajanja odgledanih strimova za svoje najgledanije programe. Uvid u podatke moći će da ima do šest scenarista članova WGA, čime će dobiti osnovu za bonus na osnovu gledanosti. Podaci će biti dostupni i širem članstvu WGA, ali u svedenijoj formi.

Transparantnost podataka će biti primjenjivana samo na originalne serije i filmove u produkciji kompanije koja je i vlasnik striming platforme. Oni će kreatorima biti dostupni samo ukoliko je neku seriju ili film odgledalo bar 20 odsto ukupnog broja pretplatnika u prvih 90 dana od postavljanja na platformu. To znači da pravo na bonus neće imati autori serija koje su platforme otkupile od drugih produkcija.

I pored postignutog dogovora, ostaje nejasno koliko će pisci profitirati od bonusa, kao i da li će WGA morati da plaća produkcijama da bi imala uvid.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS