• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google nas tjera da zaboravimo lozinke: Stiže "pristupni ključ"

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Passkey je zasnovan na naprednoj kriptografiji, pa je takvu zaštitu teže "probiti" nego obične lozinke, a Google tvrdi da je ta zaštita otporna i na "phishing" napade

 Google lansirao passkey za šifre Izvor: Unsplash

Za prijavljivanje da brojne onlajn servise koji svakodnevno koristimo uskoro nam lozinke više neće biti potrebne. Umjesto da ih pamtimo, u imejl nalog, društvene mreže ili svoje bankovne naloge uskoro ćemo se, sudeći prema Google-u, logovati koristeći – "ključ".

Passkey (pristupni ključ) je, prema riječima njegovih tvoraca, "brz i bezbjedan pristup logovanju u korisničke naloge bez lozinke, koji koristi autentifikaciju ugrađenu u uređaje, putem unošenja pina, skeniranja lica ili otiska prsta".

Korisnici Google naloga uskoro će početi da dobijaju obavještenje da kreiraju svoj "ključ" sljedeći put kada se uloguju na svoj Google nalog.

Bitno je istaći da korisnik Google naloga mora da kreira Google Account Passkey za svaki uređaj na kome koristi nalog: pametni telefon, tablet, laptop i desktop računar.

Nalog na koju se korisnik prijavljuje poslaće obavještenje na njegov telefon, nakon čega je potrebno da samo da on otključa telefon i prijava na nalog će bezbjedno biti obavljena.

Prilikom prijavljivanja na desktop računaru, biće potrebno potvrditi pristupni PIN ili se biometrijski na njega prijaviti putem čitača ili kamere.

Korisnici koji su ovakav način prijave na Google naloge već aktivirali, neće vidjeti nikakvu promjenu, osim toga što će im on postati primarna metoda provjere identiteta.

Upotreba pristupnih ključeva otklanja potrebu za korišćenjem Googleove verifikacijom u dva koraka (2-Step Verification – 2SV).

Passkey je zasnovan na naprednoj kriptografiji, pa je takvu zaštitu dosta teže probiti nego obične lozinke, a Google tvrdi da je ova zaštita otporna i na phishing napade. Prednost je i to što se njenom primjenom proces prijavljivanja na naloge pojednostavljuje, pošto korisnici više neće morati da pamte svoje lozinke.

BONUS VIDEO:

Google, Chromebook Plus, laptopovi
Izvor: YouTube / Chromebook

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS