• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže HyperOS: Xiaomi predstavio novi operativni sistem

Autor Ilija Baošić

Novi operativni sistem ide dalje od pametnih telefona.

 Xiaomi najavio HyperOS novi operativni sistem Izvor: Weibo / Lei Jun

Xiaomi je upravo najavio svoj novi operativni sistem HyperOS, koji će stići kada kompanija bude lansirala Xiaomi 14 seriju pametnih telefona, a zatim postepeno zamijeniti MIUI korisnički interfejs nakon 13 godina postojanja.

HyperOS neće biti ekskluzivan za Kinu, već će uskoro biti dostupan globalno. Zasnivaće se na Android operativnom sistemu i povezivaće proizvode čitavog ekosistema kompanije Xiaomi iz preko 200 kategorija, sa posebnim osvrtom na IoT.

"Ovo je epohalna prekretnica za Xiaomi i ključan korak ka potpunom ekosistemu za ljude, automobile i domove", kaže Lei Jun, izvršni direktor kompanije Xiaomi. "HyperOS je rođen, a mi smo se dugo vremena pripremali na ovo".

Prvi čovjek tehnološkog giganta dodaje da je HyperOS spoj evolucije Android-a i sopstvenog Vela sistema, sa potpuno prepravljenom arhitekturom koja će predstavljati bazu za desetine milijardi uređaja u budućnosti.

Nažalost, još uvijek nemamo jasnu sliku šta je zapravo HyperOS i ne znamo kako će izgledati. Iako ga Xiaomi naziva novim operativnim sistemom, iz prethodnih glasina znamo da je kompanija testirala MIUI 15 korisnički interfejs. Dakle, u pitanju može biti preimenovan MIUI, ali i nešto slično HarmonyOS-u kompanije Huawei. Ostaje da se vidi.

No, jedno je sigurno - MIUI, prvi proizvod kompanije Xiaomi, odlazi u zasluženu penziju. "Hvala svim prijateljima koji su podržavali MIUI. MIUI će zauvijek ostati u našem sjećanju", završava Lei Jun.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:26
Xiaomi 14 Pro dizajn
Izvor: 91mobiles
Izvor: 91mobiles

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS