• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google tvrdi da može da prati rad srca pomoću bežičnih slušalica

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Google tvrdi da može da pretvori bežične slušalice sa aktivnim poništavanjem buke u mjerače pulsa, bez dodatnog hardvera.

 Mjerenje otkucaja srca pomoću slušalica Izvor: Pixabay, YouTube / Made by Google

Mjerenje otkucaja srca se već odavno ne vrši isključivo namjenskim medicinskim uređajima. Ova funkcija je danas dostupna svima koji posjeduju pametne narukvice i satove, pa čak i neke modele bežičnih slušalica koji koriste odgovarajući hardver. Međutim, bar kada su slušalice u pitanju, Google tvrdi da dodatni hardver nije potreban.

U objavljenom istraživanju, tehnološki gigant tvrdi da je uspio da na bežične slušalice sa aktivnim poništavanjem buke (ANC) donese mogućnost praćenja aktivnosti srca, i to "jednostavnim softverskim ažuriranjem". Prema riječima kompanije, koja je koristila audiopletizmografiju (APG), ušni kanal je idealna lokacija za mjerenje zdravstvenih parametara zbog zamršene mreže krvnih sudova koji ga prožimaju.

Izvor: Google

Google-ov pristup audiopletizmografiji funkcioniše ispuštanjem ultrazvučnog signala niskog intenziteta kroz drajvere bežičnih slušalica, nakon čega ugrađeni mikrofoni na "bubicama" osluškuju eho, odnosno blage promjene uzrokovane pomjeranjem kože i radom srca.

Izvor: Google

Ova tehnika funkcioniše čak i kada korisnik sluša muziku ili kada koristi gumice neodgovarajuće veličine, ali ono što je primijećeno jeste da kretanje može da naruši tačnost mjerenja. Ipak, Google je i taj problem uspio da riješi višetonskom kalibracijom kako bi pronašao najbolju frekvenciju za mjerenje otkucaja.

Google je sproveo dva niza studija na 153 ispitanika i utvrdio da njegova APG tehnika "konstantno precizno očitava otkucaje srca", sa prosječnom greškom od 3,21%, odnosno 2,7% u slučaju mjerenje varijabilnosti pulsa.

U poređenju sa postojećim senzorima za mjerenje pulsa, boja kože i veličina ušnog kanala ne utiču na tačnost, pa Google smatra da je u pitanju bolji pristup nego korišćenje PPG rješenja u bežičnim slušalicama.

Nažalost, u ovom momentu nije jasno da li će kompanija svoju metodu učiniti dostupnom svim proizvođačima, kao ni kada ćemo imati priliku da je vidimo na bežičnim slušalicama.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS