• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samsung Galaxy S24 stiže početkom 2024, a kakav će procesor imati zavisiće od toga gdje ga kupite

Autor Miloš B. Jovanović

Najsnažniji Galaxy S24, sa dodatkom Ultra u imenu, bez obzira na tržište na kome se prodaje, pokretaće Snapdragon 8 Gen 3 procesor, dok za slabije modele to baš i ne važi

 Samsung Galaxy S24 specifikacije Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Pitanje svih pitanja, kada je o predstojećoj Galaxy S24 serijipametnih telefona reč, je kako će se Samsung ovoga puta "pozabaviti" distribucijom čipova za novu generaciju svojih flagship uređaja.

Novi Galaxy se, kao i do sada, koristiti kompanijski Exynos 2400 i najnoviji Qualcomm-ov Snapdragon 8 Gen 3 procesor. Samsung je do sada Snapdragon čipove ugrađivao u telefone namjenjene američkom i kineskom tržištu, dok bi se Exynos našao u telefonima prodavanim u ostalim dijelovima svijeta.

Samsung je, međutim, ove godine odlučio da ide sa overklokovanim Snapdragon 8 Gen 2 procesorom za sve Galaxy S23 telefone u svijetu. Sa druge strane, tu jeprilično moćni Exynos 2400, procesor sa 10 jezgra, koji ipak, prema Geekbench testovima, nije toliko moćan kao Snapdragon 8 Gen 3.

Najnovije glasine potvrđuju pređašnje pravilo, pa je prema njima Samsung Galaxy S24 i Galaxy S24+ opremio Exynos 2400 čipovima na svim tržištima osim u SAD i Kini, gdje će dva modela će imati Snapdragon 8 Gen 3.

Pomenuta glasina dalje sugeriše da će sve Galaxy S24 Ultra telefoni, bez obzira na tržište na kome se prodaju, pokretati Snapdragon 8 Gen 3 procesor.

Snapdragon 8 Gen 2 za Galaxy S23 je imao overklokovano Cortex-X3 Prime jezgro, koje je radilo na 3,36GHz u poređenju sa 3,19GHz kod "obične" verzije čipa. Ovogodišnji Snapdragon "za Galaxy" čip je nešto čudniji, naveo je na platformi X dojavljivač Jogeš Brar.

Brar navodi da će Prime Cortex-X4 jezgro Snapdragona 8 Gen 3 za Galaxy biti overklokovano na 3.40GHz, za razliku od osnovne verzije čipa koja ima takt od 3.30GHz. On, međutim, navodi i da će jezgra projektovana za maksimalne performanse i za najveću efikasnost u radu (Performance CPU core i Efficiency CPU core) biti anderklokovani, što zvuči prilično iznenađujuće.

Izvor: Samsung

Tako će Cortex-A720 Performance jezgro, koje radi na 3.20GHz/3.00GHz, u "za Galaxy" verziji, raditi na 3.15GHz/2.97GHz. Cortex-A520 Efficiency jezgro fabrički radi na 2.30GHz, dok će u "za Galaxy" verziji raditi na 3.27GHz.

Od ostalih karakteristika, Geekbench test korejske verzija Galaxy S24 Ultra telefona je pokazao da uređaj dolazi sa 12 GB RAM-a. Za "običan" Galaxy S24 test je otkro da ga pokreće Exynos 2400, navodi PhoneArena.

Samsungu se, generalno, upotreba Exynos 2400 čipa na njegovim telefonima izuzetno isplati, pošto štedi njihov novac. I ne samo da je to jeftinije zato što ih sam proizvodi, nego se ovde Qualcommvodi poslovnm praksom prema kojoj "bez licence, bez čipova", zbog čega Samsung želi da smanji svoje troškove, a posebno zbog toga što se novi Exynos pokazao kao veoma sposoban čipset.

BONUS VIDEO:

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 mobilna platforma
Izvor: YouTube / Snapdragon

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS