• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danijel Petrović, GO Conference: Balkan se boji promjena, a mi smo tu da mijenjamo svijest

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Banjaluka će u decembru biti domaćin događaja “GO Conference”, konferencije koja se održava po prvi put i čija je glavna tema razvoj privrede pod uticajem savremenih tehnologija.

 IMG_0220.JPG Izvor: Promo

Jednodnevna konferencija se održava 12. decembra u Sportskoj dvorani Centar u Banjaluci, a više detalja saznali smo od organizatora i direktora agencije WOW iz Banjaluke Danijela Petrovića.

- Ko je ciljna grupa konferencije i po čemu se razlikuje od ostalih?

Uzimajući u obzir da je krovna tema ovog biznis događaja „Razvoj privrede pod uticajem savremenih tehnologija”, jasno nam je da su naša ciljna grupa svi oni relevantni faktori u društvu, biznisu i politici koji utiču na prihvatanje globalnih trendova. Naš stav je da na promjene niko nije imun, stoga bih ja akcenat skinuo sa ciljne grupe i stavio ga na rezultat. Baš to je ono što nas razdvaja od svih drugih!

Kao što ni WOW Agency nije još samo jedna agencija, već neko ko svoje klijente vodi do rezultata, tako ni "GO Conference" nije još jedan događaj u nizu, već je konferencija koja je tu da probudi svijest regiona i svih, gore spomenutih, faktora.

- Ko su ključni gosti i šta nas očekuje osim klasičnih panela?

Svaki naš gost, govornik, duelista, moderator, panelista, pozvan je da govori kroz iskustvo i svako od njih je ključan, jer svi zajedno, sa ostalim učesnicima čine inovativni kreativni događaj koji će podići standard onoga što na Balkanu zovemo konferencijom.

Neki od učesnika su:

- Tomislav Cvitanušić, Ironmen, alpinista, maratonac i predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog komiteta BiH
- Ivanka Novaković, HR Direktor Delta Holdinga, Srbija
- Ivan BIldi, Osnivač i direktor Masterboxa, Srbija
- Tanja Kljun, jedan od osnivača pregovaračnog tima MUP-a Srbije
- Tarik Zaimović, ICT Cortex, Crna Gora
- Staša Košarac, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Izvor: Promo

- Koliko Banjaluka i BiH zaostaju u procesu digitalizacije i zašto?

Procesi digitalizacije, modernizacije i robotizacije živa su stvar. U tom kontekstu ne postoji nekakav postavljeni standard koji treba da se dostigne - ne postoji završetak trke.

Mi u regionu moramo da imamo jasno postavljenje ciljeve, te da usmjerimo ozbiljan trud, prvo u edukaciju, a zatim u prihvatanje promjena, kako bismo dostigli nivo razvijenosti zemalja koje prednjače u tehnološkom razvoju.

Ovo je trka u kojoj svi učestvuju, jer razvoj savremenih tehnologija nemilosrdno i sve bržim tempom gura promjene. Problem našeg ragiona je nedostatak svijesti o neophodnosti učestvovanja u ovoj trci , a kako već rekoh, „GO conference“ je tu da probudi svijest.
Promjene nisu prijetnja, one su prilika!

- Gdje najviše zaostajemo kada je o digitalizaciji riječ i šta nas, po tvom mišljenju, najviše koči?

Svaki vid zaostajanja, bilo da se radi o ovoj, za nas aktuelnoj temi ili nekoj drugoj, uvijek, bez izuzetka, upućuje na nedostatak znanja. Možda ovakve konstatacije nekada grubo zvuče, ali težnja rješenju bez detekcije problema, suluda je. Naš obrazovni sistem, ovdje govorim o sva tri nivoa obrazovanja, ne sprema mlade ljude za promjene. Balkan se boji promjena!

Možda će vas zanimati

Naravno, niti su sve promjene dobre, niti po svaku cijenu treba pratiti novotarije, ali je važno naći balans u tom sukobu tradicionalnog i modernog, što će svakako biti jedna od tema kojom će se baviti naša konferencija. Kako kaže moj mentor: „Čovjek umre onog dana kada prestane da uči, samo ga pokopaju 10, 20 ili 50 godina kasnije“. Upravo zato, kao društvo, ne smijemo umrijeti prije vremena.

- AI ili vještačka inteligencija je "vruća tema" trenutno - da li će o ovom fenomenu biti riječ na konferenciji i u kom kontekstu?

Vještačka inteligencija nije novotarija, ali je njena dostupnost svakom čovjeku podigla veliku prašinu. Pod uticajem kojekakvih spinova, polu-informacija i holivudskih filmova, običan čovjek razvio je strah od AI-a, najviše strijepeći od gubljenja vlastite vrijednosti. AI je alat! Kada majstor uzme kliješta niko ne galami na njega i ne govori mu da vadi eksere prstima. Takođe, koliko je meni poznato, još ni jedna kliješta nisu zamjenila majstora.

Možda će vas zanimati

Nisam od onih koji smatraju da je vještačka inteligencija bezopasna. Njena moć u kontekstu prikupljanja, obrade i plasmana informacija je frapantna i može da se zloupotrijebi, ali taj problem se ne riješava bježanjem od promjena, već uvođenjem adekvatih i vremenski aktuelnih zakona.

"GO Conference" će neizostavno govoriti o ovoj temi i smatram da će za učesnike biti od velike koristi da čuju različita iskustva na ovu, ali i sve druge teme.

Ukoliko želite da učestvujete, informacije o kotizacijama, satnicama, raspored panela is vi ostali detalji vas čekaju na OVOM LINKU.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS